Ze hebben een zwarte vlek aan het begin van hun staat en kunnen hun ‘stem’ flink verheffen. Dat laatste is bij de vocale Blacktail Shiner echter een probleem. Deze karperachtige komt voor in de Verenigde Staten en door het drukke verkeer op bruggen en andere wegen kunnen deze vissen elkaar niet meer horen. Dat blijkt een groot nadeel te zijn voor hun seksleven.

verkeersherrie
Cyprinella venusta | Foto: Chad Thomas, Texas State University, via Fishes of Texas

Bij de communicatie van de vissen moet het signaal worden gedetecteerd en geïnterpreteerd. Zo zijn er verschillende geluiden die duidelijk maken wat het doel is. Een grom is bedoeld om het vrouwtje voor jezelf te krijgen en wanneer de dieren een kloppend geluid maken gaat het om een verdediging tegen andere mannetjes.

Verstoring
De vissen die voornamelijk in het zuidoosten van de Verenigde Staten leven houden van zoet en snelstromend water. En laat dat nou net iets zijn waar veel wegen langs lopen en bruggen overheen gaan. Behalve het geluid van water en watervallen heeft de vis te maken met wegen, treinen, kruisingen en bootverkeer.

Het grote nadeel van deze verstoring is dat de dieren elkaar niet meer horen. Zelfs zo dat de omgevingsgeluiden het signaal van de Blacktail Shiner onderdrukt. Zo horen de vrouwtjes het grommende geluid niet meer als een mannetje haar ziet zitten. De voortplanting van de vissoort wordt gestaakt door het vele drukke verkeer rondom de wateren.

Gemaskeerd
Daniel Holt en Carol Johnston van de Auburn universiteit ontdekten dat de dieren verder uit elkaar drijven wanneer er rumoerige geluiden zijn rondom de wateren. Het duo heeft vervolgens bestudeerd hoe omgevingsgeluid invloed heeft op de voortplanting van de vis. Dit deden zij door de natuurlijke geluiden van paring vast te leggen en daarbij het geluid ook vast te leggen wanneer er veel omgevingsgeluid was.

Hier is uitgekomen dat het paringsgeluid bij druk verkeer gemaskeerd wordt en het gegrom over tientallen kilometers water in de buurt van wegen niet meer te horen is.

Bron ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.