Proefdiercentrum Landerd Campus in Schaijk heeft een vergunningaanvraag ingediend bij de gemeente Landerd om meer proefdieren te mogen houden. Naast de transgene muizen en ratten wil Landerd Campus nu ook konijnen, fretten en mogelijk cavia’s en honden gaan gebruiken voor dierproeven.

Landerd

Robert Molenaar, directeur van Stichting Animal Rights:

“We hebben ons vanaf dag één verzet tegen de dierproeven op de Landerd Campus. Een commerciële proefdierfokker, genaamd BioXpert, fokt al transgene muizen en ratten. Nu willen ze hun ‘assortiment’ uitbreiden met konijnen, fretten en mogelijk cavia’s en honden.”

Op aanvraag van derden worden bij genoemd bedrijf ook testen uitgevoerd. Ook het gebruik van honden is nog steeds niet van de baan. Wanneer begint het bij hen te dagen dat we het hebben over levende, voelende wezens?

Landerd
© Stichting Animal Rights

Stichting Animal Rights zal een bezwaarschrift indienen bij de gemeente Landerd. Op de website www.animalrights.nl worden mensen opgeroepen om het bezwaarschrift te ondertekenen.

“De gemeente is met handen en voeten gebonden aan het landelijke beleid. Zij hebben amper mogelijkheden om dit tegen te houden. Wat ontbreekt is een landelijke visie om dierproeven aan te pakken en te vervangen door dierproefvrije technieken. Er is geen visie, geen effectief plan van aanpak en er zijn geen financiële prikkels voor bedrijven. Ondertussen is er amper draagvlak voor dierproeven onder de Nederlandse bevolking.”

In de aanvraag staat dat ‘de Bio Facilities Campus BV een lijst zal beheren met de exacte aantallen aanwezige proefdieren binnen de inrichting. Deze lijst is op verzoek elk moment in te zien voor het bevoegd gezag.’

Molenaar:

“De Landerd Campus zou deze gegevens openbaar kunnen maken, maar kiest voor geslotenheid. Meerdere malen heb ik om een rondleiding en een gesprek gevraagd. Er staat niet eens een bedrijfsnaam bij de ingang.”

Stichting Animal Rights is principieel tegenstander van alle dierproeven.

Persbericht Animal Rights