Schotland gaat het gebruik van halsbanden die een elektrische schok geven verbieden. Dit heeft de Schotse regering bekendgemaakt. De minister van Milieu heeft dit besluit genomen, omdat het trainen van honden met pijnprikkels onnodig lijden veroorzaakt.

schokhalsbanden
Honden in Schotland mogen niet meer getraind worden met hulpmiddelen die pijn veroorzaken | Fotocredit: blamethecrane Flickr via Compfight cc

Met een elektronische halsband geven hondeneigenaren- of trainers het dier op afstand een schok. In november deelden ministers nog mee dat de stroomhalsbanden toegestaan zouden blijven als trainingshulpmiddel, mits ze onder toezicht gebruikt zouden worden. Dit ondanks het protest van dierenwelzijnsorganisaties, die erop wezen dat gebruik van de banden onnodig lijden kan veroorzaken.

De overheid heeft nu toch besloten een stap verder te gaan. Dit besluit volgt op een campagne van Schotse parlementsleden, waaronder Maurice Golden en Ben Macpherson (die een petitie startte), en dierenwelzijnsorganisaties waaronder de Kennel Club, de Schotse dierenbescherming SPCA en Dogs Trust. Schokhalsbanden worden gebruikt om honden met gedragsproblemen te trainen, maar de organisaties en parlementsleden wijzen erop dat deze hulpmiddelen wreed zijn en trekken de effectiviteit ervan in twijfel.

Minister van Milieu Roseanna Cunningham heeft alle bezwaren aangehoord en daarop haar beslissing gebaseerd om de halsbanden te verbieden. Vooral het feit dat goedkope banden eenvoudig door iedereen via internet te bestellen zijn en er pijnlijke elektrische schokken mee toegebracht kunnen worden was doorslaggevend.

“Honden pijn doen door ongepaste trainingsmethoden is duidelijk totaal onacceptabel en ik wil dat er geen twijfel over bestaat dat pijnlijke en onprettige hondentrainingsmethoden niet worden getolereerd.”

schokhalsbanden
Fotocredit: photec Flickr via Compfight cc

Ze geeft aan dat ze zal samenwerken met de autoriteiten om ervoor te zorgen dat mensen die pijn veroorzaken bij honden door het gebruik van halsbanden of andere hulpmiddelen, vervolgd zullen worden. Daarom zal ze een sterk ministerieel advies uitvaardigen ten aanzien van het gebruik van pijnlijke trainingshulpmiddelen, zodat de rechtbank dit in aanmerking kan nemen bij relevante rechtszaken.

In het conceptadvies staat vermeld:

“Het toebrengen van onnodig lijden is een overtreding van de Animal Health and Welfare (Scotland) Act 2006. Hieronder valt ook het lijden veroorzaakt door ongepaste trainingsmethoden.”

Ook in Wales zijn de halsbanden verboden. In Engeland nog niet. Sinds begin 2017 zijn schokhalsbanden in Nederland niet meer toestaan. Ook Zwitserland nam hondvriendelijke maatregelen. Het land gaat het gebruik van hulpmiddelen om honden te straffen voor het blaffen verbieden. Daarnaast wordt het couperen van oren en staarten verboden.

Bron: BBC ©Animals Today Angelique Lagarde