Op dinsdag 6 februari aanstaande om 13.45 uur biedt de Stichting Vissenbescherming aan de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een petitie aan voor een verbod op het onverdoofd doden van krabben en kreeften door onder anderen particulieren en restauranthouders. De petitie is door ruim 17.000 mensen ondertekend.

krabben en kreeften
Amerikaanse kreeft | Foto: NOAA

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 1 miljoen Nederlandse kreeften en krabben en ongeveer 1 miljoen uit Canada geïmporteerde kreeften en krabben levend gekookt of bij volle bewustzijn met een mes doorboord tot de dood erop volgt.
De afwezigheid van ook maar enige regelgeving leidt er in de praktijk ook toe dat zomers op het strand deze dieren levend op een vuurtje worden gekookt of geroosterd.

Tweederde van de Nederlandse bevolking (67%) denkt dat kreeften en krabben pijn kunnen ervaren, 3% denkt van niet. In lijn hiermee vindt een meerderheid dat het onverdoofd doden van krabben en kreeften verboden moet worden (58%), terwijl 13% tegen een dergelijk verbod is. Dit is één van de uitkomsten van de landelijke enquête die de Stichting Vissenbescherming en de Dierenbescherming in 2016 hebben laten uitvoeren door het marktonderzoeksbureau Motivaction over het doden van kreeften, krabben en vissen.

Persbericht Vissenbescherming