Vissenbescherming biedt petitie aan tegen leven koken krabben en kreeften

Op dinsdag 6 februari aanstaande om 13.45 uur biedt de Stichting Vissenbescherming aan de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een petitie aan voor een verbod op het onverdoofd doden van krabben en kreeften door onder anderen particulieren en restauranthouders. De petitie is door ruim 17.000 mensen ondertekend.

krabben en kreeften

Amerikaanse kreeft | Foto: NOAA

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 1 miljoen Nederlandse kreeften en krabben en ongeveer 1 miljoen uit Canada geïmporteerde kreeften en krabben levend gekookt of bij volle bewustzijn met een mes doorboord tot de dood erop volgt.
De afwezigheid van ook maar enige regelgeving leidt er in de praktijk ook toe dat zomers op het strand deze dieren levend op een vuurtje worden gekookt of geroosterd.

Tweederde van de Nederlandse bevolking (67%) denkt dat kreeften en krabben pijn kunnen ervaren, 3% denkt van niet. In lijn hiermee vindt een meerderheid dat het onverdoofd doden van krabben en kreeften verboden moet worden (58%), terwijl 13% tegen een dergelijk verbod is. Dit is één van de uitkomsten van de landelijke enquête die de Stichting Vissenbescherming en de Dierenbescherming in 2016 hebben laten uitvoeren door het marktonderzoeksbureau Motivaction over het doden van kreeften, krabben en vissen.

Persbericht Vissenbescherming

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Maria Van Mastrigt zegt:

  Kan ik alsnog tekenen? Ik wist niet van deze petitie tot ik het zag in een vandaag. Ik heb het altijd een walgelijk barbaarse praktijk gevonden…moet stoppen.

 2. Laat dit gebeuren niet langer gebeuren

 3. Ekelenburg zegt:

  Dit gruwelijk Victoriaanse gerecht past niet meer in onze tijd waarin wetenschappelijk bewijs van het lijden van dieren is aangetoond. Net als de diermartelende rituele slacht. Als overheid anno 2018 ná christus moet u toch écht uw verantwoordelijk nemen: VERBIEDEN BIJ WET

 4. Nicky Pepermans zegt:

  Stop deze onnodige mishandeling!

 5. M E Does zegt:

  Het beschavingsniveau van een volk toont zich in hoe het met zijn dieren omgaat gaat ! Stop hier mee!

 6. STOP !!!

 7. Hammour nordine zegt:

  Ik kan dat niet verstaan Hoe m’n dieren levend kunnen koken. STOP met het eten van dieren.

 8. Clapdorp zegt:

  Barbaars. Dit moet stoppen.

 9. Kappen met het veroorzaken van dit afschuwelijke horrorleed.

 10. Please please Stop this unnecessary cruelty!!! 🙏🙏🙏

  • Adriana Dupont zegt:

   Belangrijke actie, het aanbieden van deze petitie, zodat men weer eens op de hoogte wordt gesteld van het leed dat onze zeebewoners moeten ondergaan. Bovendien is het eten van vis en schaaldieren geen noodzaak voor de mens, maar helaas zal deze wetenschap voorlopig niet bij de politici aankomen, ik vraag me wel eens af, of de heren politici überhaupt nadenken over het doden van schaaldieren, als ze hun krabcoctail naar binnen werken…. grrrrr