Varkenshouder slaat biggetjes dood tegen de grond (video)

Uit een nieuwe, zéér schokkende video van Varkens in Nood blijkt dat medewerkers van een de grootste Nederlandse veehouderijen niet-levensvatbare biggetjes tegen de grond en tegen de muur doodslaan. De dieren worden daarna in een ton of bak als vuilnis weggegooid. 

doodslaan biggetjes

Still uit de video van varkens in Nood

6 miljoen varkens per jaar sterven nog vóór de slacht. Nog nooit was de biggensterfte zo hoog. Deze vaak jonge biggetjes liggen soms uren of dagenlang te creperen, totdat de boer ze vindt. Dan worden ze doodgeslagen, maar één klap is niet altijd fataal, zoals te zien is op de laatste beelden van de video.

Steeds meer biggetjes per bevalling
Deze hoge sterfte komt doordat moedervarkens door doorfokken inmiddels meer dan 30 biggetjes per jaar krijgen. Dat zijn er ongeveer 6 keer zo veel als in de natuur. Door de toename is het gemiddelde geboortegewicht van de biggen gaandeweg afgenomen en zijn de biggen zwakker en kwetsbaarder geworden. Deze biggen worden snel ziek, raken eerder onderkoeld of gewond en hebben een grotere kans om te verhongeren.

Doodslaan door de varkenshouder
Als een varkenshouder een zwak of ziek biggetje opmerkt dan wordt het biggetje vaak eerst in een apart hok gelegd om te kijken of ze uit zichzelf herstellen. Daar liggen ze soms uren of dagenlang te creperen. Vaak worden zwakke biggen door de boer gedood, bijvoorbeeld door ze tegen de muur van het kraamhok aan te slaan. Dit gaat vaak fout, waardoor het biggetje zwaar gewond bovenop zijn dode broertjes en zusjes belandt en alsnog een pijnlijke dood sterft.

Petitie
In de varkenshouderij staat alles in het teken van een zo hoog mogelijke productie. De gevolgen daarvan zijn onacceptabel. Varkens in Nood is een petitie gestart, waarin de commissie voor Landbouw en staatssecretaris Van Dam worden opgeroepen een einde te maken aan het lijden van biggen in de Nederlandse veehouderij. De overheid moet een maximum stellen aan het aantal biggen per zeug en controleren op zieke, gewonde en dode dieren. Ook moeten er richtlijnen komen voor het op een humane wijze euthanaseren van varkens die niet meer te redden zijn. Klik hier om de petitie te tekenen!

Bekijk hieronder de video van Varkens in Nood. LET OP! Zéér schokkende beelden!

Bron: Varkens in Nood ©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Inge Roets zegt:

  Schandalig

 2. Vind het nogal hypocriet als mensen zeggen dat het humaan is gewonde dieren te doden zoals in dit filmpje!! Tuuuurlijk, als dieren zo erg gewond zijn dat ze niet meer kunnen overleven dan is het idd humaan deze te doden

  Maar het kan toch nooit de bedoeling zijn dat dit standaard is?het kan toch niet zo zijn dat varkens TIG keer meer biggen krijgen dan wat natuurlijk is?! !!! Hierdoor krijgen we dus die zwakke biggen die (humaan?) gedood moeten worden! Is het dan wel humaan te noemen als we dit zelf veroorzaken??

 3. dina bos-stevens zegt:

  DAT DIT KAN IN IN NEDERLAND SCHANDALIG WAAR IS DE DIERENBESCHERMING EN MAAR SCHANDE SPREKEN VAN HOE ZE IN ANDERE LANDEN MET DE DIEREN OMGAAN DAN HEEFT NEDERLAND HELEMAAL GEEN RECHT VAN SPREKEN MAAR DE DIERENBEULEN DIE DIT DOEN MOETEN ZELF ZO BEHANDELD WORDEN EN DAN WEL ZO DAT ZE OOK LANGZAAM CREPEREN.

  • Dina, lees het stuk hier onder eens, van G wegkijker.
   En reageer dan nog eens, dan zal je zien dat dat langzaam creperen juist voorkomen wordt.
   Niet doden betekend juist langzaam creperen.
   En ja, de beelden zijn heftig, maar wel de meest humane manier om NIET LEVENSVATBARE biggen snel te doden.

 4. G Wegkijker zegt:

  Die boer doet wat alle weldenkende mensen doen wanneer zij een dier zien die uitzichtloos lijden. Ik vind het zelf moeilijker om te kijken naar de biggetjes die liggen te creperen dan die doodgeslagen worden.

  Ben zelf grotendeels vegetarisch maar niet omdat ik die beestjes zielig vind. Ik snap dat vleesproductie in een vrije markt leidt tot efficiëntie en dus onnatuurlijke omstandigheden. En dat op zeer grote schaal. Echter het gevaar voor de volksgezondheid en het milieu tellen voor mij veel meer mee dan deze ellende op kleine schaal.

  Een goed stuk biovlees gaat er bij mij dus nog wel in (als het een keer zo uitkomt dat ik vlees wil eten). Maar ik hoop dat ze op biologische boerderijen de kansloze biggetjes ook een snelle dood bezorgen in plaats van te laten creperen.

  • Monique zegt:

   Het zou al zoveel leed schelen als het op een humane manier gebeurt, dit is toch onvoorstelbaar wreed ?

   • Monique, is dat zo?
    Het lijkt misschien wreed, maar is een zeer snelle en pijnloze methode, een spuitje geven(wat een veehouder wettelijk niet mag) is pijnlijker

 5. kees de bie zegt:

  Beste Dieren Vrienden,

  Ik snap jullie reacties, maar ik denk dat komt omdat jullie te ver van de boeren afstaan.

  Zelf ben ik ook boer geweest. En ik kan je vertellen dat dieren activisme voor veel leed zorgt. Mensen zien iets en horen iets en gaan zelfs over tot acties. Ik heb een dieren activist gehad die met zijn hond op mijn boerderij kwam patrouieren. Zijn hond vloog in de stal en alle koeien vlogen in 1 hoek. Ik was erg ongerust voor gewonden. De man claimde op de boerderij te mogen lopen. Ook als ik hem vertelde dat dit niet mocht. Gewonde koeien door zijn actie kon hem niet interesseren.

  Als ik mijn koeien in de stal en op een groot buiten gebied laat lopen, dan komen er dagelijks mensen langs dat ze dat niet goed keuren. Ze eten binnen, maar Zomers zijn ze graag in de zon. De koeien die niet naar de wei gaan zijn zo in de stal gebleven. Maar voor mij en de koeien is het beter beide. Milieu mensen komen zelfs in de wei het voer keuren dat je bijvoerd. En keuren het af omdat ze het niet herkennen. In het najaar zijn de koeien vrij dik, genoeg eten in hun buik zorgt dat ze warm blijven. Net als bij rendieren. Een normale bedrijfsvoering word door acties van milieu mensen bemoeilijkt. Denk na voordat je oordeelt. Als een koe een plekje heeft en je wrijft het pus eruit. Dan word dit gezien als het prikken in wonden. Zo word het gefilmt en op internet gezet. Als je een tik geeft om naar de goeie kant te lopen is dit mishandeling. Maar loopt de koe naast de veeauto op een voor bijgaande auto dan word je echt misselijk van de verwondingen aan de koe. Het klinkt overdreven, maar het gebeurd als de koe niet naar de wei of vee auto lopen. Als je bij tien willekeurige beroepen gaat filmen. Een jaar lang en dan enkel de slechte beelden uit knipt, dan zul je van iedereen een gruwlijk filmpje kunnen maken.

  Een wat grove tip. Zet je uitkering stop, gooi je naald en spuit weg voor dat je kind er in gaat zitten. Zoek een baan. Respecteer de privacie van een werkend mens. Ga met zijn allen in een Bos van staats bosbeheer wonen. Blijf van de konijnen en herten af als je honger hebt. En krijg alsjeblieft Polio. Mensen bedreigen die goed werk leveren trekt nergenst op.

 6. Dit is echt te onbegrijpelijk.. Geen woorden voor eigenlijk @#!?€$&

 7. vieze tering lijers.
  ik kom dat ook wel ns me jullie dierwn mishandelende boeren doen.
  jullie moesten zelf ook geen zuchtje Zuurztof meer nuttigen.
  alle beestjes naar n goede plek en bedrijf dicht.

 8. Francis zegt:

  Varkens zijn intelligente gevoelige dieren. Mensen willen niet betalen voor betere omstandigheden, dus duurder vlees.
  Je hebt zelf als,toeschouwer ook je rol. Dit is erg ziek. Zeg tegen de Jumbo, Albert Heijn, de Makro en alle restaurants dat ze boeren zullen helpen met betere omstandigheden. En dat een varken een leven mag hebben, een prima leven.
  Enneh, als jij dat gehakt koopt of die karbonade, luister en huiver als je bedenkt hoe het varken dat jou dit balletje gehakt bezorgt heeft geleefd. Geldt natuurlijk voor alle idiote bio-fokkerijen.

 9. verbinnen sonja zegt:

  gewoon al die varkens daar weg halen en de boel sluiten voor heel zijn leven bij mij zou het zo aflopen die verdient geen dieren en de diertjes groot of klein verdienen dit zeker niet ik hou zoveel van varkens zijn mijn lievelings dieren dit kan echt niet door de beugel dit moet stoppen en hij en al die er er werken een hele fikse straf krijgen en een zeer hoge boete

 10. Diana Middelbosch zegt:

  Te walgelijk voor woorden

 11. Kut industrie!!!!

  MAAR de consument is net zo schuldig! En maar goedkoop bulk vlees kopen 😝🖕👎

 12. Lekker makkelijk schelden, en ja, een dier niet direct doden is schandalig, volledig mee eens,
  MAAR, dit zijn niet levensvatbare biggen, die gaan dus hoe dan ook dood.
  wat is het alternatief?
  Laten kreperen? Nog erger.
  Zolang veehouders niet de wettelijke middelen krijgen om deze dieren op een humane manier een spuitje te geven is er geen alternatief, hoe verschrikkelijk de beelden ook zijn.

 13. Jeroen zegt:

  Vlees eten is verslavend, vandaar dat vleeseters vaak zo fel worden wanneer zij het idee hebben dat iemand dat van hen af wilt nemen. Goedkoop vlees willen eten is een onzinargument van de keiharde commercie om de erbarmelijke omstandigheden voor dieren in de bio-industrie in stand te houden. Supermarkten misbruiken extreem goedkoop vlees om mensen telkens opnieuw naar de winkels te lokken zodat zij daar veel geld aan allerlei andere zaken gaan uitgeven en de financiële winst voor de supermarktketens maximaal is. Iedereen die oprecht na durft te denken en verantwoording voor zijn eigen gezondheid, dierenwelzijn en de bescherming van de aarde durft te nemen kan kiezen voor minder vlees, maar dan wel van goede biologische kwaliteit, of om helemaal geen vlees meer te eten. Dat laatste is namelijk het allergoedkoopst! Zoals alle problemen in de wereld zijn het vooral alle gedachtenkronkels en ingesleten foute gewoontes die verbetering en vooruitgang bijzonder moeilijk maken. En daarbij ook het gebrek aan moed om de waarheid onder ogen te durven zien en met allerlei, deels onbewuste, processen hun eigen gedrag en gewoontes te verdedigen en goed te praten. En zo wordt er extreem veel geld verdiend ten koste van de gezondheid van mensen. En ten koste van miljarden onschuldige dieren die alleen maar als productiemachine gezien en behandeld worden en geen enkele kans krijgen op een enigszins waardig en zinvol leven. En ten koste van natuur en milieu want de vee-industrie is een van de schadelijkste veroorzakers voor de afbraak van een leefbare aarde. Geen vlees eten heeft dus alleen maar voordelen.

 14. S. Bosch zegt:

  Dierenleed, weg ermee

  • J. Dool zegt:

   Vanmiddag nog bij de politiek dat de boeren veel van hun vee houden. Hoezo? Volgens mij weten ze niet eens meer oe ze het moten schrijven. Laten zij zelf maar eens een dergelijke behandeling ondergaan. Lijkt mij een goed plan.

   • Een dier snel doden is meer van dieren houden dan wegkijken en laten kreperen.

    Dit waren NIET LEVENSVATBARE biggen.

 15. louis B W van Diessen zegt:

  SCHOFTEN !
  DIT IS MISSELIJKMAKEND EN MOET STOPPEN !

 16. Jim Kollenburg zegt:

  Deze mensen moeten per direct worden ontslagen en het bedrijf gesloten. Uiteraard zou het beter zijn om de bio industrie maar meteen aan banden te leggen maar dat zal in deze wereld voorlopig nog niet gebeuren. In en in triest en weer tekenend voor hoe de mens in veel gevallen in elkaar zit. Door en door slecht dus!

 17. Chantal Verhoeven zegt:

  De boeren houden zo van hun dieren.. Pfff. Dat is wat ik steeds te horen krijg. Laat je niets wijsmaken. Het gaat alleen om geld.

 18. Ik kijk niet want ik heb ooit zo’n filmpje gezien op NGC en het staat op m’n netvlies voor de rest van m’n leven net als heel veel ander dierenleed! Ik wou dat die boer nog net niet doodgeslagen wordt en dagenlang ligt te creperen!!!

 19. M van Nierop zegt:

  Schelden op de varkensboeren heeft geen zin als je niet bereid bent om veel meer voor je varkensvlees te gaan betalen. Een varken heeft leefruimte nodig en dat kost geld. Wil je dit dierenleed voorkomen, dan stop je met vlees eten.

  • Dan kunnen ze die arme beestjes nog fatsoenlijk behandelen. Deze manier is niet nodig en gaat nergens over. Wordt toch ook niet gedaan met mensen in deze beschaafde wereld. Schandalig en heeft niets te maken met kostprijs.

 20. janssen johanna zegt:

  Het is mede dit soort smerige toestanden dat ik al lang geleden vegetarier ben geworden en het bevalt mij uitstekend.

 21. Katja Kooistra zegt:

  HOE SLECHT! Die BOERENLUL moet zelf doodgeslagen worden met een knuppel en hem daarna aan de varkentjes voeren! HAAT HAAT HAAT die smerige lafaard! Wat gaat de dierenpolitie doen?!

  • Corrie zegt:

   De dierenpolitie is óók ‘n organisatie van lik m’n vestje 😈en die grote KLOOTZAK moet óók maar doodgeslagen worden ! Het is te hopen dat hij van de week de verkeerde tegen het lijf loopt 😬😬😬😬

  • Dan moet je klagen over de NVWA, de dierenpolitie is niet bevoegd in te grijpen bij bedrijfsmatig gehouden vee. Dat is zo afgesproken in een convenant.

 22. Janny B zegt:

  Wat had ik zin om deze persoon bij zijn twee poten te pakken en het zelfde te doen.
  Hij hoefde voor mij niet dood maar toch even laten voelen hoe dit is .

 23. En waarom doen de boeren dit op deze manier? Omdat ze simpelweg gewoon het geld niet hebben om ieder biggetje op een humane manier te laten inslapen…. En hoe komt dat? Omdat de boeren zich in alle bochten moeten wringen om boer te kunnen blijven!!! Omdat mensen liever zo goedkoop mogelijk hun hamburger en gehaktbal willen hebben!!! De boeren kunnen niet anders dan het probleem op deze manier op te lossen!! Ik zie en hoor het namelijk dagelijks! Hoe mijn vader nadat hij alweer zn stallen en varkensaantal heeft moeten aanpassen weer voor de volgende bijna onmogelijk taak wordt gesteld…. Mijn vader werkt 20 uur per dag!! Dat is meer dan menig persoon hier doet!! Mijn vader kan nooit op vakantie, een dagje weg is soms al een onmogelijke opgave! En nog is er soms zo weinig geld op tafel dat een simpel huishoudelijke apparaat als een stofzuiger gewoonweg even niet kan worden aangeschaft! Jullie zouden eens twee keer na moeten denken voordat jullie over iedereen maar oordelen hier!!! Haal eerst die enorme balk eens uit je eigen oog!!

  • Corrie zegt:

   Die boeren zijn rijk genoeg ! Lafaards😈😬

  • Oh en dan is het allemaal goed. Misschien moetie dan ander werk gaan zoeken. Ik sla ook niksdood omdat mijn omzet te laag is. En mensen minder geld willen uitgeven.

   • Henk, dit zijn niet levensvatbare biggen, die gaan toch dood, alleen nu sneller.

    Wat is het alternatief? rustig laten liggen en hopen dat ze morgenvroeg vanzelf dood zijn gegaan?

    Natuurlijk is dit een rotgezicht, maar wel de snelste manier.(mits in 1 keer dood natuurlijk)

  • betty hagendoorn zegt:

   Je kiest ook als boer je eigen werk. Misschien heeft hij nooit nagedacht over een andere bedrijfsvoering. Het kan nl heel anders. Lekker makkelijk om je er zo vanaf te maken.

   • Betty, hoe dan?

    In de biologische varkenshouderij is het sterfte percentage nog hoger, en in de natuur bij de wilde zwijnen NOG hoger

  • Alle mensen die niet over-productief willen werken, ofwel niet alleen voor geld hebben het ook een tijd moeilijk om iets te verwezenlijken. Je moet keuzes kunnen maken die je voor jezelf kan verantwoorden en in veel gevallen ook voor anderen als het om leven en dood gaat. Boeren hadden een keus tot uitbreiden of het bedrijf omzetten naar bijvoorbeeld biologisch boeren, of een ander product. Wie niet heeft meegedacht in huidige ethiek krijgt het gewoon lastig. Met een goede (lange termijn) visie kan je goed boeren. De consument die om meer varkensvlees vraagt moet ik nog eens tegenkomen.

  • Mieke Vermeersch zegt:

   Fruit-en groenteboeren zijn mijn favorite boeren.

  • Monique zegt:

   Dus als ik het goed begrijp is het geoorloofd dat ik als zzp-er in de bouw, goedkope werklui uit Oost-Europa mag doodslaan want door hun wordt mijn portemonnee steeds dunner, vakantie….wat is dat ?
   Misschien moet je vader iets anders verzinnen om onder te brengen in zijn stallen….caravanstalling, kampeerboerderij o.i.d.
   Minder omzet mag nooit leiden tot dierenleed !

 24. christelle zegt:

  grote schande

 25. christelle zegt:

  grote schande wat ze met dieren doen en word hoog tijd voor meer controlle

 26. Stoppen met vlees eten (en overige dierlijke producten) is het beste dat je kunt doen tegen dierenleed. http://www.veganchallenge.nl

 27. Jeroen zegt:

  Ik hoef het filmpje niet te zien. De woorden zeggen al meer dan genoeg. De vleesindustrie is een zieke bende die op een ziekelijke manier alleen maar aan zo veel mogelijk geld denkt. Dat dieren en natuur daar op een enorme manier de dupe van zijn zal hen worst wezen. Een normaal mens doet zo iets toch niet!? En de overkoepelende organisaties van de veehouders en de politieke partijen die altijd de macht hebben maar stevig vol blijven houden “dat de dieren het in Nederland het allemaal héél erg goed hebben, dat er héél strenge regels zijn en dat dat allemaal héél streng gecontroleerd wordt”. NOT DUS !! Hopelijk gaat iedereen vegetarisch of plantaardig eten dan is al die ellende in die vreselijke vlees- en melkindustrie voorbij.

 28. carmen zegt:

  Laten we hier allemaal wat aan doen! Om te beginnen meer betalen voor ons varkensvlees zodat er meer geld besteed kan worden aan de gezondheid van deze dieren!

 29. Nel Zandbergen zegt:

  Deze barbaren komen om in een ander leven, dat voorspel ik u.
  Dit gaat niet ongestraft.
  Wat respectloos en bruut gaan ze daar met dieren om.
  Wat zou ik graag die bruut tegen komen en is een ander geluid laten horen!
  Dit MOET STOPPEN!

 30. Vreselijk toch!? Dit moet stoppen hoe mensen zo met dieten omgaan. Arme beesten.

 31. Marianne Poot zegt:

  Echt bizar hoe mensen met dieren omgaan… En dat noemt zich het meest geëvolueerde soort op aarde… Geen woorden voor, alleen: DIT MOET STOPPEN!!!

 32. Marjolein zegt:

  Laatst zag ik een varkenshouder klagen op tv dat hij net zoveel investeringen had gedaan en de prijs van het vlees keldert. Hij stond in een stal met rijen metalen hokken waar net een zeug in past. Maar ja, lekker subsidiëren die handel hoor EU

  • En wederom spreekt hier iemand die zich nergens in verdiept!!! Die metalen hokken waar net een zeug inpast zijn enorm duur en moeten tegenwoordig aan allerlei eisen voldoen, de zeug zit in zo’n hok zodat ze haar biggetjes niet doodligt! Zodat de biggetjes rustig rond kunnen lopen zonder dat mama boven op hun gaat liggen… Deze hokken zijn speciaal zo gemaakt dat ze voldoen aan de minima eisen! Zodat jou lekker je broodje hamburger kan eten voor een bodemprijs!! En ja de boer ligt inderdaad krom om alle rekeningen te kunnen betalen! Om aan alle regeltjes te kunnen voldoen!

   • hannie zegt:

    dat is nog geen rede om zo dieren te behandelen vind het schaamteloos en diegene die dat doet moeten ze ophangen zijn ook mensen die nog meer werken die zijn ook niet zo gestoord andere mensen liggen ook krom dus zeik niet mens jullie bieren zijn gestoord alle mensen werken hard en als je dst niet kunt betalen moet je een ander vak kiezen of je vader is geen excuus voor om beesten zo te behandelen maar dat jij zo reageerd beteken dat jij ook geen hart heeft

 33. Marieke van Egten zegt:

  Laat dit nou eens stoppen, het gaat maar door! Wat een gruwelijk dierenleed!

 34. Mia van de Loo zegt:

  Vroeger zeiden de mensen wel een achterlijke boeren,maar dan lag die persoon in conflict met zo n boer,nu zijn die boeren nog achterlijker maar dan echt hun denkvermogen is flink gekelderd hun harten gezakt naar niveau stront,hopelijk mogen ze allemaal ook in de stront mogen zakken,de echte goede boeren hier buiten gelaten.

  • Mia, stoere praat, maar wat is het alternatief?
   Dit gaat over niet levensvatbare biggen, die gaan hoe dan ook dood, in de natuur laat de zeug zo’n big aan z,n lot over en zal het langzaam kreperen, deze varkenshouders versnellen het proces alleen, dus zo’n big hoeft niet lang te lijden, eigenlijk zeer humaan.
   Dat het nare beelden zijn ben ik met je eens,maar wat moeten ze dan? euthanasie met een spuitje?
   Dat geeft het zelfde effect, duurt alleen langer.(komt bij dat een varkenshouder dit zelf niet mag doen.)

 35. veronika michels zegt:

  bahbah wat denkt de MENS zich wel niet?dat zoiets hier in dit land nog gebeurt?en maar raak fokken he?en dat alles voor de MENS?dieren zijn nog beschaafder als de MENS..dit moesten ze ook met hun doen,wand de mens vermeerd zich ook maar meer en meer,zonder erover na te denken,ik heb liever dieren om me heen,dan zelfzuchtige mensen.

 36. Hnri van den Eijkhof zegt:

  die zijn geen dieren liefhebbers, ze op dezelfde manier behandelen

 37. fh van der ahe zegt:

  DIT IS DUS NEDERLAND! KIJK NIET WEG, DOE ER IETS AAN!