In de Verenigde Staten is ophef ontstaan na een aantal opgedoken foto’s van een Tennessee Walker-trainer die een jaarling van 16 maanden oud allesbehalve goed behandelt. Niets lijkt geschuwd te worden om het jonge paard te dwingen zijn berijder te ‘accepteren’.

paard van 16 maanden
Vodden om de benen met bijtende stof | Foto: Facebook, via News of the Horse

Op de beelden zie je trainer Chad Cotten de nog geen anderhalf jaar oude Phanton Mark berijden, van eigenaar Douglas Todd. Het paard is uitgerust met verhogingen onder de voorhoeven en draagt kettingen om de voorbenen. De benen van het paard zijn gewikkeld in vodden, zeer waarschijnlijk doordrenkt met een bijtende chemische stof. De chemicaliën branden in zijn benen waardoor Phanton Mark ze buigt en hierdoor wordt de gewenste gang bereikt.

Onverantwoord
Trainers raden aan pas te beginnen met (lichte) zadeltraining als een paard minimaal twee jaar oud is. Het echte rijden is pas verantwoord als het dier tussen de vier en vijf jaar oud is. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat Phantom Mark hier blijvende schade aan kan overhouden.

paard van 16 maanden
Verhogingen onder de voorhoeven | Foto: Facebook, via News of the Horse

Todd bereed Phanton Mark bij de Justin Jenne’ stallen in Lewisburg. Justin Jenne was jurylid bij de Tennessee Walking Horse show. Al eerder berichtte PiepVandaag over wrede trainingsmethoden van de Tennessee walking horses door zogenaamd toonaangevende paardentrainers.

Bronnen: Horses24, News of the Horse, Paardvisie ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen