Twee Chinese mannen zijn in Tanzania veroordeeld tot ieder 30 jaar cel, óf het betalen van een boete van 108,7 miljard Tanzaniaanse Shilling (43.637.500 euro), wegens het in bezit hebben van 706 stukken ivoor, afkomstig van 226 olifanten. Dit is een van de hoogste straffen ooit opgelegd aan stropers.

30 jaar cel
Foto: Pixabay

De Chinezen werden ook beschuldigd van het omkopen van de Tanzaniaanse politie en officieren van het Wildlife Department. Hiervoor kregen de mannen ieder 5 jaar celstraf en het betalen van een boete van 1 miljoen Tanzaniaanse Shilling (ruim 400.000 euro) opgelegd. Een van de verdachten werd onwel na het horen van zijn hoge straf, waarschijnlijk van de schok, waardoor de zitting moest worden onderbroken.

Geen twijfel
Negen mensen getuigden tegen de twee Chinezen gedurende de rechtszaak. De magistraat achtte bewezen, zonder enige gerede twijfel, dat de verdachten schuldig waren en besloot ze daarop een zeer hoge straf op te leggen. De magistraat verklaarde tijdens het doen van de uitspraak:

“Gezien het bewijs dat in de rechtbank is gepresenteerd en het grote verlies dat de natie heeft geleden door het doden van 226 olifanten, is het duidelijk dat de verdachten een groot risico zijn voor de olifantengeneratie binnen de grenzen van dit land.”

Bron: thecitizen ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor