Een jaar van overleg tussen leidinggevenden in de transportsector, intergouvernementele organisaties en milieubeschermers heeft geleid tot unieke afspraken om de illegale handel in wilde dieren tegen te gaan. Deze United for Wildlife Transport Taskforce heeft een verdrag opgesteld waarin de veertig ondertekenaars beloven het vervoer van producten van wilde dieren niet te faciliteren en te tolereren.

transportsector
Het schubdier is een van de meest illegaal verhandelde dieren ter wereld | Foto credit: Robert Howard via Compfight cc

De illegale handel in (delen van) wilde dieren is extreem lucratief. Op de handel in drugs, mensen en wapens na levert dierenhandel het meeste geld op. Criminelen maken gebruik van zwakke schakels in de transportsector om hun goederen te verschepen. De circa veertig organisaties die meewerkten aan de Declaration of the United for Wildlife International Taskforce on the Transportation of Illegal Wildlife Products onderkennen het verwoestende effect van de illegale handel in wilde dieren en hun rol daarin.

Dwarsbomen smokkel

In het verdrag zijn elf afspraken opgenomen waarmee de deelnemers zich gaan inzetten om de wereldwijde smokkel van wilde dieren te voorkomen. Hiertoe nemen ze specifieke maatregelen op transportgebied, zoals het uitschakelen van routes die smokkelaars gebruiken, weigeren van lading, informatiedeling en samenwerking met lokale autoriteiten. Zo willen de bedrijven eraan bijdragen de groeiende illegale handel een halt toe te roepen.

Het verdrag werd op 15 maart in Buckingham Palace in Londen ondertekend door CEO’s en andere prominente personen van luchtvaartmaatschappijen, rederijen, havenautoriteiten, douane, intergouvernementele organisaties en milieubeschermingsorganisaties. Prins William, aanwezig bij het evenement, noemde de overeenkomst ‘een doorbraak in de race tegen het uitsterven van diersoorten’.

Prominente bedrijven zoals Emirates, Kenya Airways, DHL, Stena en Maersk ondertekenden het verdrag. Bekijk hier de complete lijst.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde