Erwin VermeulenDe Partij voor de Dieren organiseert op dinsdag 7 februari een bijzondere Kamerbijeenkomst over de rechtszaak die in Japan wordt gevoerd tegen Sea Shepherd-vrijwilliger Erwin Vermeulen. Zijn vader Ad Vermeulen zal in deze bijeenkomst, waarvoor alle partijen zijn uitgenodigd, vertellen over de voortgang van de rechtszaak. Ook Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland, zal aanwezig zijn.

Milieuorganisatie Sea Shepherd is met een internationaal team actief in de Japanse kustplaats Taiji om beelden te maken van de vangst van wilde dolfijnen, de handel en de slachting die daarop volgt. Erwin Vermeulen is een van de vrijwillige “Cove Guardians”. Op 16 december vorig jaar werd hij gearresteerd toen hij foto’s wilde maken van het transport van een dolfijn. Hij zou daarbij een Japanse hotelmedewerker een duw hebben gegeven. Voor dit vermeende vergrijp zit Vermeulen inmiddels 48 dagen in de cel.

Esther Ouwehand, plaatsvervangend fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, heeft Vons gevraagd de activiteiten van Sea Shepherd in Taiji toe te komen lichten en de Tweede Kamer verslag uit te brengen van zijn recente bezoek aan Japan. Vons was aanwezig bij de eerste rechtszitting vorige week en kan vertellen over de omstandigheden aldaar. Ad Vermeulen zal het woord voeren namens de familie en vertellen hoe zij de afgelopen weken hebben beleefd. Beiden zullen ingaan op vragen van Kamerleden.

Binnenkort debatteert de Kamer op initiatief van de Partij voor de Dieren, met minister Rosenthal en staatssecretaris Bleker over de Nederlandse opstelling inzake de illegale walvisjacht en de rechtszaak tegen Erwin Vermeulen. Ook is volgende week de wijziging van de wet omtrent zeebrieven aan de orde, waarmee het kabinet haar plan doorzet om Sea Shepherd de Nederlandse vaarvergunning af te kunnen nemen.

Aansluitend aan de bijzondere bijeenkomst vertoont de Partij voor de Dieren The Cove. Deze indrukwekkende en veelgeprezen documentaire over de dolfijnenslachtingen was voor Erwin Vermeulen reden naar Japan te reizen om de dolfijnen te beschermen. Voor de vertoning van deze Oscar-winnende film zijn alle parlementariërs uitgenodigd. Eerder heeft Ouwehand een DVD van The Cove overhandigd aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Landbouw.

PiepVandaag startte een emailactie naar de japanse ambassade, om druk uit te oefenen Erwin Vermeulen vrij te laten. Inmiddels hebben ruim 7500 mensen meegedaan met deze emailactie.

Help Erwin Vermeulen ook en stuur een email naar de Japanse Ambassade!

 

Bron: Partij voor de Dieren