De Thaise president Yingluck Shinawatra heeft bij de opening van het CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) toegezegd de wetten van haar land aan te zullen passen om zo een einde te maken aan de legale handel in ivoor. De legaliteit van de handel in haar land werkt illegaliteit en stroperij in Afrika in de hand.

Afrikaanse olifant - Thailand
Afrikaanse olifant | Foto: Wikimedia Commons GFDL

De toezegging is direct onderhevig aan kritiek aangezien het niet duidelijk is wat die veranderingen in de wet dan zullen gaan inhouden en wanneer die er zullen komen.

Er leven zo’n 6.500 olifanten in Thailand, waarvan 2.500 in het wild. Ivoor afkomstig van gedomesticeerde olifanten mag legaal worden verhandeld. Echter wordt er en masse gefraudeerd met illegaal en door stroperij verkregen ivoor afkomstig uit Afrika.

Thailand is de, op China na, grootste markt voor ivoor ter wereld. De schatting is dat tussen de 50 en 100 Afrikaanse olifanten per dag worden afgeslacht om aan de vraag van die markt te kunnen voldoen.

De president zei tijdens haar openingsspeech dat niemand zoveel geeft om de olifanten als de Thaise bevolking:

“Helaas, gebruiken velen Thailand als doorgangsland voor internationale illegale ivoorhandel. De volgende stap is dat we de nationale wetgeving aanpassen met als doel de ivoorhandel te beëindigen, in overeenstemming met de internationale norm.”

Verdere details over het hoe en wanneer werden niet gegeven. Groepen die zich inzetten om de ivoorhandel te stoppen zoals het WWF, die de campagne ‘Hands off my Parts’ onder andere in samenwerking met Leonardo DiCaprio startte, noemt de toezegging  “a big occassion”.

Stuart Chapman van het WWF zei tegen de BBC:

“We moeten de details en tijdspanne nog uitgewerkt zien, maar alles begint met een toezegging en die was er eerder niet, vandaag deed de president die. Dit is een hele, belangrijke eerste stap.”

Anderen reageren sceptisch. Met meer dan 5.000 winkels die op dit moment ivoor verkopen, zal de handel niet kunnen worden voorkomen, ongeacht wat de wet zegt.

Philip Mansbridge van Care for the Wild:

“Het is positief dat het gastland (van CITES) de grootschaligheid van het probleem van de ivoorhandel onderkent. We zijn echter teleurgesteld dat er geen duidelijkere uitspraken zijn gedaan over plannen om de ivoorhandel te stoppen. We hebben niet het gevoel dat dit ver genoeg gaat.”

Bron ©PiepVandaag.nl