Ze had een abces in haar heup en ontstekingen in haar gewrichten. Herstel was niet meer mogelijk en dus werd deze week een van de laatste noordelijke witte neushoorns ter wereld in San Diego Wild Animal Park geëuthanaseerd.

Noordelijke witte neushoorn - Nola - Uitsterven noordelijke witte neushoorn
Noordelijke witte neushoorn – Nola | Foto via Twitter

Eerder dit jaar werd het dier nog geopereerd aan haar heup in de hoop op verbetering maar het mocht niet baten. Door gezwellen en infecties ging de gezondheid van de neushoorn snel achteruit en afgelopen weekend werd besloten haar in te laten slapen. Neushoorn Nola is 41 jaar geworden en met haar overlijden lijkt het uitsterven van deze bijzondere diersoort zeer nabij.

Met de dood van neushoorn Nabiré in de Tsjechische dierentuin Dvůr Králové op 27 juli van dit jaar waren er nog maar vier noordelijke witte neushoorns op aarde over. Nabiré, een vrouwtje van 31 jaar oud, is gestorven doordat een cyste in haar baarmoeder is opengebarsten.

Stropen

De noordelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum cottoni) is één van de twee witte neushoornsoorten die er bestaan. In 1960 waren er nog zo’n 2.000 noordelijke witte neushoorns in Centraal- en Noord-Afrika. In 1984 waren er door veelvuldig stropen nog maar 15 in het Garamba National Park in de Republiek Congo. In 2003 was de populatie toegenomen tot 32 neushoorns.

Sinds 2006 is de noordelijke witte neushoorn niet meer in het wild gezien. In december 2009 werden 4 neushoorns (2 vrouwtjes en 2 mannetjes) uit Dvůr Králové overgevlogen naar Nairobi, waarna ze in een Keniaans wildreservaat als onderdeel van een fokprogramma werden uitgezet. De witte neushoorn plant zich in gevangenschap moeilijk voort. De hoop was dan ook dat de dieren zich in de meer natuurlijke omgeving van het reservaat wel zouden voortplanten. Tot op heden is dat nog niet gebeurd. In 2014 is één van de mannetjes, Suni, op 34-jarige leeftijd overleden. Sudan het laatste mannetje, en tevens ook het enige nog levende mannetje, wordt dag en nacht bewaakt door gewapende mannen. Daarbij is hij uitgerust met radiozenders en is zijn hoorn uit voorzorg afgesneden zodat hij niet meer interessant is voor stropers.

Met het overlijden van Nola deze week zijn er wereldwijd dus nog maar drie Noordelijk witte neushoorns in leven.

Nageslacht

Het safaripark in San Diego heeft nog een sprankje hoop op nageslacht. Eerder deze maand werden zes vrouwelijke zuidelijke neushoorns overgebracht vanuit Zuid-Afrika. De dieren zouden draagmoeder moeten worden zodat er over tien tot vijftien jaar weer nakomelingen zijn.

Van de zuidelijke neushoorn zijn er nog 20.000 wereldwijd in leven. Het Wereld Natuur Fonds (WNF), een van de organisaties die zich inzet om de de neushoorn te beschermen steunt het fokprogramma overigens niet. Volgens een woordvoerder is er heel weinig hoop.

“De Javaanse en Sumatraanse populaties zijn een stuk levensvatbaarder. Dus daar steken we onze energie in. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Hoe moeilijk het ook is, zo weeg je dat wel af”, aldus de woordvoerder.

Michael Knight, neushoorndeskundige en voorzitter van de African Rhino Specialist Group van natuurbeschermingsorganisatie IUCN, zegt de afweging van het WNF te begrijpen.

“Deze diersoort staat op het randje van uitsterven. Het voortplantingsproces is heel ingewikkeld, want de dieren zijn oud en worden niet meer op een natuurlijke manier zwanger. Nu is het zaak om zoveel mogelijk sperma en eicellen te verzamelen en die via IVF in te brengen bij andere neushoorns. Het uitsterven van de noordelijke witte neushoorn is onvermijdelijk, maar hopelijk kunnen we wel wat van de genen redden. Dat is beter dan niets”.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.