Candy, een chimpansee in Amerika, heeft al haar hele leven – meer dan 50 jaar – mensen moeten amuseren. In haar jongere jaren deed ze mee in podiumacts met andere chimpansees en moest ze contact maken met de bezoekers van het pretpark, wat door haar eigenaar werd gerund. Nu woont ze in het pretpark Dixie Landin’, in Baton Rouge, in de Amerikaanse staat Louisiana.

chimpansee Candy
Candy in haar kooi | Screenshot video

Het gaat niet goed met Candy. Stephen Wells, directeur van dierenrechtenorganisatie Animal Legal Defense Fund:

“De omstandigheden waaronder Candy leeft zijn onacceptabel. Ze leeft al meer dan 40 jaar alleen in een metalen kooi met spijlen, met een paar speeltjes, maar zonder nestmateriaal en zonder interactie met andere chimpansees. Candy heen en weer zien schommelen in haar kooi, toont de effecten van eenzame opsluiting en de onthouding van basisbehoeften voor een intelligent, sociaal dier”.

Locale en federale authoriteiten hebben Dixie Landin’ herhaaldelijk gewezen op het overtreden van dierenbeschermingswetten. De problemen die zich voordoen zijn onder andere het gebrek aan veterinaire zorg, het opslaan van Candy’s voedsel in een ruimte vol met afval, het voeren van Candy uit bakken waaraan ze zich zou kunnen verwonden en te weinig afstand tussen Candy en het publiek, wat het mogelijk maakt dat bezoekers dingen in haar kooi gooien, zoals brandende sigaretten.

Animal Legal Defense Fund (ALDF), een Amerikaanse organisatie die zich juridisch inzet voor dierenrechten, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Sam Haynes, de eigenaar van Candy en pretpark Dixie Landin’. ALDF beschuldigt Haynes ervan de federale Endangered Species Act (ESA) te overtreden door Candy eenzaam op te sluiten en haar te verwaarlozen. De zaak zou een precedent kunnen scheppen voor de juridische bescherming van andere chimpansees, waarvan experts het er over eens zijn dat ze net als mensen kunnen lijden en ervaringen kunnen hebben.

ALDF vertegenwoordigt de Coalition of Louisiana Animal Advocates (Coalitie van Luoisiana Dierenbeschermers) en Cathy Breaux en Holly Reynolds, twee dierenbeschermers, die al 30 jaar voor Candy’s vrijheid vechten.

Bekijk hieronder een hartverscheurend filmpje over Candy

PiepVandaag.nl hoopt dat het ALDF lukt om Candy uit haar afschuwelijke bestaan te bevrijden.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor