Deze maand hield het wereldbekende Ringling Bros. Circus zijn laatste show ooit, na kritiek van dierenwelzijnsorganisaties op de condities waarin de circusdieren werden gehouden. Maar het einde van het circus betekent helaas niet dat de dieren mogen gaan genieten van hun welverdiende vrijheid.

Ringling
De circustijgers van Ringling Bros. en Barnum & Bailey Circus | Foto: chensiyuan/Wikimedia

Dierenwelzijnsactivisten hadden jarenlang kritiek op het Ringling Bros. Circus. De wilde dieren van het rondtrekkende circus zouden onder onacceptabele omstandigheden leven, met wrede trainingsmethodes, en het circus werd zelfs verantwoordelijk gehouden voor de verdachte sterfgevallen van olifanten. Ook is het uitbuiten van deze dieren enkel voor entertainment schadelijk voor het behoud van de dieren in het wild en niet goed voor de educatie van kinderen. Na jarenlange kritiek, die eerst voornamelijk gericht waren op de olifanten in het circus, besloot Ringling Bros. de olifanten met pensioen te laten gaan. Volgens het circus liep de kaartverkoop zo erg terug, dat ze besloten het doek voor altijd te laten vallen.

Center for Elephant Conservation
Ringling stuurde zijn olifanten naar het Center for Elephant Conservation. Er is veel onduidelijkheid over de kwaliteit van het leven van de olifanten in dit centrum. Uit video’s van het centrum op YouTube lijkt het eerder een onderzoeks- en fokcentrum te zijn, in plaats van een plek waar de olifanten zonder al teveel tussenkomst van mensen in alle vrijheid kunnen leven. Ook lijkt het erop alsof de olifanten nog steeds training krijgen om bepaalde kunstjes te doen. Bovendien is het centrum direct gekoppeld aan de namen van Ringling Bros. en Barnum & Baily, reden om zeer sceptisch te zijn over deze organisatie.

Ringling
De olifanten van Ringling Bros. | Foto: Amy n Rob/Wikimedia

Tijgers naar Duits circus
Ook het leven van de gepensioneerde tijgers ziet er niet rooskleurig uit. Feld Entertainment, het bedrijf achter Ringling Bros., heet volgens Animal Legal Defense Fund (ALDF) namelijk een vergunning aangevraagd om acht tijgers te laten verschepen naar een circus in Duitsland. Dit nieuws komt hard aan bij dierenwelzijnsgroepen die jarenlang hebben gestreden om de dieren uit het Ringling Bros. circus te redden.

Vergunning
De vergunning is aangevraagd bij U.S. Fish & Wildlife Service (USFW). In de papieren wordt ook gesproken over het verschepen van zes leeuwen en een luipaard. De vergunning is nog niet uitgegeven door USFW. Via de website van ALDF kun je reageren op de aanvraag voor vergunning. In totaal is de aanvraag 30 dagen open voor reacties van het publiek.

Stephan Wells, directeur van ALDF, zegt in een statement:

“Het doek is gevallen voor Ringling Bros. en een verlicht publiek keert hun rug naar het idee dat het geaccepteerd is om bedreigde diersoorten te gebruiken voor entertainment. Na jarenlang in krappe transportkooien te hebben geleefd, 50 weken per jaar, is het tijd voor Ringling en tijgertrainer Alexander Lacey om deze tijgers de rest van hun jaren te laten sluiten in een goede opvang waar ze de ruimte hebben en vrede die ze verdienen.”

Bronnen: CBS News, One Green Planet, The Dodo, World Animals News ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.