In een zeecontainer verscheept uit Nigeria is in Hongkong een gigantische hoeveelheid schubben aangetroffen. Het gaat om de schubben van ernstig bedreigde schubdieren (pangolins).

schubdieren
Schubdier, het meest bedreigde dier ter wereld | Foto: Facebook Pangolin Conservation

De douane in Hongkong vond meer dan zeven ton schubben in een container uit Afrika; dit maakte de Chinese overheid gisteren bekend. De schubben zijn afkomstig van schubdieren, volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) het meest verhandelde wilde dier. Het is nauwelijks voor te stellen hoeveel dieren zijn gebruikt voor het vullen van de vele zakken met schubben. Zeker duizenden dieren zijn hiervoor gedood.

Winstgevende handel

Helaas is deze illegale handel behoorlijk lucratief. De waarde van de onderschepte vangst van 7.200 kilogram bedraagt zo’n €527.620,-. Douanebeambten troffen de zending maandag aan bij het controleren van een 20 ft container in de terminal Kwai Chung. Volgens de documenten zou de container, afkomstig uit Nigeria, houtskool bevatten. Het onderzoek is nu in volle gang.

Een importzending die niet is aangegeven kan de eigenaar komen te staan op een maximale boete van €229.400,- en zeven jaar gevangenschap. Daarnaast kan het importeren van bedreigde diersoorten zonder vergunning een boete van €573.500,- opleveren en twee jaar cel.

Traditionele ‘medicijnen’

De onverzadigbare vraag naar schubben komt uit Aziatische landen, voornamelijk China, Vietnam, Laos en Cambodja en is vergelijkbaar met de vraag naar neushoornhoorn. Zowel hoorn als schubben zijn van keratine (net als onze vingernagels); in de traditionele geneeskunde worden hier geneeskrachtige eigenschappen aan toegekend, die wetenschappelijk onbewezen zijn.

schubdieren
Foto: elrina753/flickr

Mierenetende ‘artisjok’

Pangolins hebben stevige, overlappende schubben van keratine, die doen denken aan de bladeren van een artisjok of een dennenappel. Aan hun voorpoten hebben de schubdieren drie lange, gebogen klauwen waarmee ze zich toegang verschaffen tot mieren- en termietennesten en holen graven. Met hun lange, kleverige tong slurpen ze duizenden termieten of mieren per dag op. Bij onraad rollen ze zich op tot een bal, net als egels.

Er zijn acht soorten schubdieren: vier Aziatische en vier Afrikaanse. Allemaal leven ze op plaatsen waar veel mieren en termieten voorkomen, hoewel hun habitat kan variëren van tropische gebieden tot savanne. Alle soorten schubdieren worden ernstig bedreigd, zowel door stroperij als door verlies van leefgebied vanwege uitbreiding van landbouw en andere menselijke activiteiten. Aziatische pangolins hebben haar tussen hun schubben, Afrikaanse niet.

Bron:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde