Varkens in Nood heeft een aanklacht ingediend tegen een aantal varkenstransporteurs en het inmiddels beruchte slachthuis VION. Dit naar aanleiding van een video waarin te zien is hoe een lange rij veewagens met varkens in de bloedhitte staat te wachten voor het slachthuis. Op dat moment was het 34 graden buiten, aldus de maakster van de video.

VION
Varkens in ademnood door de hitte | Foto: screenshot video Varkens in Nood/YouTube

Op de beelden is te zien hoe de varkens bezwijken onder de hitte. De inzender van de video beschrijft de situatie als volgt (bron: website Varkens in Nood):

“Het gaat om VION. Daar staat het vaak zo vol met vrachtwagens vol varkens, dat ze de chauffeurs wegsturen, maar die moeten dan ergens uren stil staan in deze hitte. De varkens lijden echt verschrikkelijk. Ze schreeuwen, snakken naar lucht en in de eerste vrachtwagen lijken de meeste varkens al half bewusteloos op de grond te liggen. Het is 34 graden buiten.”

Hel
Het is bijna niet voor te stellen welke hel de varkens moesten doormaken voorafgaand aan hun dood in het slachthuis. Omdat deze handelswijze volstrekt onaanvaardbaar is diende Varkens in Nood een aanklacht in bij de NVWA. Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood:

“De zomer is nauwelijks begonnen, maar nu al begint de ellende voor varkens op transport. Vorig jaar ontvingen we vergelijkbare berichten over lange wachttijden bij VION. Blijkbaar hebben slachterij en/of transportbedrijven de planning nog altijd niet op orde. Vandaar onze klacht.”

Bekijk de schokkende beelden hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Hittestress
Volgens een dierenarts die de beelden heeft bekeken lijden de varkens vreselijk onder de bloedhitte, aldus Varkens in Nood:

“Een aantal varkens vertoont volgens onze dierenarts tekenen van hittestress, zoals bloeddoorlopen ogen en moeite met ademen. Bij één van de trailers zijn de roosters ook nog dicht. Dit is een onnodige aantasting van het dierenwelzijn.”

Warmteprotocol
Vorig jaar kondigde de sector aan zelf regels op te stellen voor veetransporten tijdens extreme weersomstandigheden, maar deze betreffen alleen transporten over lange afstanden. De afspraken gelden voor hoefdieren als varkens, schapen en koeien. Ze houden onder meer in dat er geen dieren meer vervoerd mogen worden wanneer het warmer is dan 35 graden, en treden in werking zodra het buiten 27 graden is. Ook mogen de transporten niet meer overdag plaatsvinden. Het wordt tijd dat deze regels ook gaan gelden voor binnenlandse transporten, want het maakt natuurlijk helemaal niets uit waar een dier hittestress oploopt. Het is simpelweg onaanvaardbaar.

Melden!
Zie je een stilstaand veetransport met oververhitte dieren? Bel dan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA: 0900-0388. Bij het keuzemenu toets je 1. Lukt dat niet snel genoeg en is er grote nood, bel dan de dierenpolitie op 144. Noteer ook het kenteken en naam van de transporteur.

Bron: Varkens in Nood ©AnimalsToday.nl Bart van Riel