Klacht tegen varkenstransporteurs en VION wegens hittetransport

Varkens in Nood heeft een aanklacht ingediend tegen een aantal varkenstransporteurs en het inmiddels beruchte slachthuis VION. Dit naar aanleiding van een video waarin te zien is hoe een lange rij veewagens met varkens in de bloedhitte staat te wachten voor het slachthuis. Op dat moment was het 34 graden buiten, aldus de maakster van de video.

VION

Varkens in ademnood door de hitte | Foto: screenshot video Varkens in Nood/YouTube

Op de beelden is te zien hoe de varkens bezwijken onder de hitte. De inzender van de video beschrijft de situatie als volgt (bron: website Varkens in Nood):

“Het gaat om VION. Daar staat het vaak zo vol met vrachtwagens vol varkens, dat ze de chauffeurs wegsturen, maar die moeten dan ergens uren stil staan in deze hitte. De varkens lijden echt verschrikkelijk. Ze schreeuwen, snakken naar lucht en in de eerste vrachtwagen lijken de meeste varkens al half bewusteloos op de grond te liggen. Het is 34 graden buiten.”

Hel
Het is bijna niet voor te stellen welke hel de varkens moesten doormaken voorafgaand aan hun dood in het slachthuis. Omdat deze handelswijze volstrekt onaanvaardbaar is diende Varkens in Nood een aanklacht in bij de NVWA. Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood:

“De zomer is nauwelijks begonnen, maar nu al begint de ellende voor varkens op transport. Vorig jaar ontvingen we vergelijkbare berichten over lange wachttijden bij VION. Blijkbaar hebben slachterij en/of transportbedrijven de planning nog altijd niet op orde. Vandaar onze klacht.”

Bekijk de schokkende beelden hieronder:

Hittestress
Volgens een dierenarts die de beelden heeft bekeken lijden de varkens vreselijk onder de bloedhitte, aldus Varkens in Nood:

“Een aantal varkens vertoont volgens onze dierenarts tekenen van hittestress, zoals bloeddoorlopen ogen en moeite met ademen. Bij één van de trailers zijn de roosters ook nog dicht. Dit is een onnodige aantasting van het dierenwelzijn.”

Warmteprotocol
Vorig jaar kondigde de sector aan zelf regels op te stellen voor veetransporten tijdens extreme weersomstandigheden, maar deze betreffen alleen transporten over lange afstanden. De afspraken gelden voor hoefdieren als varkens, schapen en koeien. Ze houden onder meer in dat er geen dieren meer vervoerd mogen worden wanneer het warmer is dan 35 graden, en treden in werking zodra het buiten 27 graden is. Ook mogen de transporten niet meer overdag plaatsvinden. Het wordt tijd dat deze regels ook gaan gelden voor binnenlandse transporten, want het maakt natuurlijk helemaal niets uit waar een dier hittestress oploopt. Het is simpelweg onaanvaardbaar.

Melden!
Zie je een stilstaand veetransport met oververhitte dieren? Bel dan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA: 0900-0388. Bij het keuzemenu toets je 1. Lukt dat niet snel genoeg en is er grote nood, bel dan de dierenpolitie op 144. Noteer ook het kenteken en naam van de transporteur.

Bron: Varkens in Nood ©AnimalsToday.nl Bart van Riel

 

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. kengai zegt:

  Nou hj kom jij dan eens met de grote waarheid, ben zeer benieuwd.
  De vlees en zuivel-industrie is gebaseerd op een grote leugen, deze industrie is zo crimineel als het maar kan, gedoogt door schurken van de VVD en CDA.

 2. kengai zegt:

  Nou hj, wat is er dan gelogen, de vlees en zuivel-industrie drijft juist op leugens, het is een criminele industrie vol leugens en als iemand de waarheid vertelt dan zijn het leugens volgens jou, maar je komt niet zelf met dingen om het te weerleggen.
  De media van de vlees-industrie draait ook weer op volle toeren, er word weer massaal vlees aangeboden voor de BBQ voor belachelijke prijzen en de domme veeboer blijft het maar leveren voor een belachelijke prijs.
  Als man ben je bijna verplicht om te BBQen, want oh wat ben je dan een stoere Neaderthaler en wat gezellig, lijken aanbranden van zielige dieren en bier zuipen, hoe achterlijk kun je wezen, want zonder dode mishandelde dieren en bier is er blijkbaar geen leven, wat een armoede.

  • Kengai, wat er allemaal gelogen wordt door Jeroen heb je al vele malen van mij kunnen lezen.

   En als je over domme veeboeren begint is er dus geen gezonde discussie mogelijk, bij het zielige af.

 3. Jeroen zegt:

  Barbequeen, ja gezellig…..

 4. Jeroen zegt:

  Welkom in Nederland, een land dat zich “beschaafd” durft te noemen. En dat bij hoog en laag blijft beweren dat de 550.000.000 dieren die hier elk jaar onder erbarmelijke omstandigheden enorm geforceerd opgefokt worden met veelal genetisch gemanipuleerde soya en mais en volgepropt met antibiotica om allerlei mogelijke ziektes te onderdrukken, “dat al die dieren het enorm goed hebben, dat zij allemaal met veel respect behandeld worden, dat alles wordt gedaan om hun welzijn te beschermen, dat alles aan héél strenge regels moet voldoen en dat dat allemaal permanent heel streng gecontroleerd wordt en dat alle dieren in de hele wereld het liefst zo snel mogelijk naar Nederland zouden gaan omdat zij het hier zo geweldig hebben”.
  Dat zijn de onzinsprookjes van slachthuizen, de vee-industrie, de politiek van VVD, CDA en PvdA die dit allemaal eindeloos in stand willen houden.
  Na alle ellende in vaak megastallen worden zij met veel grof geweld in vrachtwagens gejaagd of in kratten gepropt om getransporteerd te worden naar een slachthuis, waar zij weer met veel grof geweld in gejaagd worden of uit kratten getrokken worden om daar af te wachten tot zij vermoord worden. Daarna worden de lijken in stukken gehakt, op een bakje met een cellofaantje en sticker verpakt voor de supermarkten of naar de “Keurslager” vervoerd waar mensen het massaal gaan kopen en vervolgens thuis “lekker” op gaan eten.
  Welkom in de “beschaafde” wereld.

  • Jeroen, draai eens een andere riedel af dan tientallen keren dezelfde opgeblazen luchtverhaaltjes.
   En vooral, stop eens met liegen.

   • Geen woord van HJ over het verhaal, alleen maar drammen over een ander zijn mening. Alles is toch altijd zo perfect geregeld in Nederland? Hypocriet mannetje.

    • Nee Bert, niet hypocriet, maar realist, Jeroen kan alleen maar tientallen keren hetzelfde onzinverhaal afdraaien, heb ik al vele malen met feiten weerlegd, ga ik nu niet opnieuw doen.