Naar schatting komen er op aarde nog slechts 100 Sumatraanse neushoorns voor. Drie daarvan leven in Maleisië, maar een van hen, Puntung, blijkt ongeneeslijk ziek te zijn en veel pijn te lijden. Daarom is ervoor gekozen om haar in te laten slapen.

Sumatraanse neushoorns
Puntung in betere tijden | Foto: Borneo Rhino Alliance

Puntung is in 2011, na jaren van studie, uit het Tabin woud gehaald om haar te beschermen tegen potentieel gevaar van bijvoorbeeld stropers. Ze werd overgebracht naar een veilig gebied beheerd door de Borneo Rhino Alliance. De neushoorn had toen al een deel van linker voorpoot verloren omdat ze in een strik was terechtgekomen. Dit leverde haar de naam Puntung op, wat ‘stomp’ betekent in het Maleis. Puntung bleek een zeer zachtaardig karakter te hebben en werd al snel de lieveling van haar verzorgers.

Operatie

Maar toen ging het mis. Puntung kreeg een lelijke ontsteking aan haar kaak, met een grote zwelling. Ze reageerde niet op medicijnen, en daarom werd in april besloten haar te opereren (zie onderstaande foto). Aanvankelijk leek ze goed te herstellen, en men ging er vanuit dat Puntung volledig zou genezen. Dit leidde tot grote vreugde onder dierenvrienden en -beschermers wereldwijd.
.

Terugval

Maar de hoop was tevergeefs. Al snel kreeg ze een terugval. Uit een biopsie bleek dat de zwelling een kwaadaardige tumor is en de ziekte is zich snel aan het verspreiden. Puntung is ongeneeslijk ziek, en daarbij lijdt ze veel pijn. Augustine Tuuga, directeur van Sabah Wildlife Department:

“Er rest ons niets anders dan haar lijden te verzachten. Na professioneel medisch advies is besloten om Puntung te euthanaseren, waarvoor we toestemming gegeven hebben. Dit was een vreselijk moeilijke beslissing, maar het is de beste keuze uit een aantal nog vreselijker opties.”

Eicellen

Voordat het moment daar is dat Puntung zal inslapen zullen er nog eicellen van haar worden weggenomen, in de hoop dat deze een bijdrage kunnen leveren aan fokprogramma’s om de Sumatraanse neushoorn in Maleisië voor uitsterven te behoeden. Want zoals het er nu voorstaat kan alleen moderne technologie nog helpen om te voorkomen dat we over een tijdje slechts beelden hebben van deze bijzondere dieren.

UPDATE: Puntung is op zondag 4 juni bij zonsopkomst ingeslapen.
.

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel