In nationaal park Etosha in Namibië is vorige week een vermoedelijke stroper flink verwond door de neushoorn die hij had willen doden.

neushoorn
Een neushoorn in Namibië was een stroper te slim af | Foto credit: 25kim via Compfight cc

Wilde dieren, hoe sterk en snel ze ook kunnen zijn, zijn meestal geen partij voor de geweren en het vergif van stropers. Maar heel soms zijn ze stropers toch te slim af. Dit ondervond Luteni Muharukua toen hij met een aantal andere mannen illegaal nationaal park Etosha was ingegaan, vermoedelijk om neushoorns te doden. Dit vertelt officier Simson Shilongo aan nieuwsblad The Namibian.

Verrassingsaanval
Toen de mannen een neushoorn op het spoor waren, kwam het dier ineens ‘vanuit het niets’ en viel ze aan. Muharukua viel hierdoor en de neushoorn verwondde zijn been ernstig. Shilongo:

“Zijn vrienden sleepten hem mee en zochten dekking op een nabijgelegen berg. Daar werden ze de volgende dag gearresteerd door de politie.”

De verdachte is daarna opgenomen in het Opuwo ziekenhuis en blijft onder politiebewaking.

Het komt vaker voor dat de rollen onverwachts omdraaien, en de jager de bejaagde wordt.

Opgegeten door krokodil
Een jager uit Zuid-Afrika werd in april opgegeten door een krokodil. De 44- jarige Scott van Zyl was op jachtsafari in Zimbabwe toen hij verdween van de oever van de rivier Limpopo. Het dier heeft niet lang van zijn maal kunnen genieten. Omdat men vermoedde dat hij door een krokodil was aangevallen, werden maar liefst drie Nijlkrokodillen in het gebied afgeschoten. In de maag van een van de dieren werd DNA van de jager aangetroffen.

Vertrapt door olifanten
Begin dit jaar vertrapte een kudde Indiase olifanten een stroper: dit overleefde de man niet. Een andere stroper raakte ernstig gewond. De twee mannen waren onderdeel van een bende van vier, en waren een verboden stuk bos nabij een vogelreservaat in het zuiden van India ingeslopen om illegaal te jagen. Ze hadden de aanwezigheid van de olifanten niet in de gaten tot ze ze niet meer konden ontwijken.

Bron: The Namibian ©Animals Today Angelique Lagarde