De quote uit de titel is afkomstig van Steve Piper die werkzaam is voor de Britse nonprofitorganisatie Protect Rapid. Deze organisatie heeft onder leiding van Dr. Paul O’Donognue de RAPID (Real-time Anti Poaching Intelligence Device) ontwikkeld. Dit is een systeem waarbij er een camera in de hoorn van de neushoorn wordt geplaats in combinatie met een onderhuidse hartslagmeter en een gps-tracker aan een halsband. Zodra de hartslag van de neushoorn verandert krijgen anti-piraterijteams een seintje en kunnen zij de camera in zijn hoorn inschakelen om te kijken wat er aan de hand is. 

camera
Foto: By Esculapio (Own work) CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons

In het geval de hartslag van de neushoorn omhoog schiet, omdat er stropers in de buurt zijn, kunnen de anti-piraterijteams zich per auto en/of helikopter snellen naar de plaats waar de neushoorn zich bevindt, wat ze weten door het gps-systeem aan zijn halsband. RAPID zorgt ervoor dat de teams snel genoeg ter plaatse kunnen zijn om de stropers op te pakken. Ontsnappen is onmogelijk en stropen wordt hiermee zinloos.

Neushoorns in Zuid-Afrika moeten in de komende maanden uitgerust worden met het RAPID-systeem. Stropen vormt in Zuid-Afrika een grote bedreiging voor neushoorns. Sinds 2007 is het aantal gedode neushoorns verhonderdvoudigd. In 2014 werden er ruim 1200 neushoorns gedood in het land, dat is één neushoorn in elke acht uur. De vraag naar de hoorns is groot in Aziatische landen, waar ivoor als statussymbool wordt gezien. Ook worden de hoorns gebruikt voor traditionele Chinese medicijnen.

Dr. Paul O’Donognue zegt:

“We moesten een manier vinden om deze dieren effectief te beschermen in het veld. Je kunt niet sneller zijn dan een helikopter. Door Rapid wordt stropen zinloos.”

Steve Piper voegt hier aan toe:

“Het enige dat uitsterft in het komende decennium is het stropen zelf.”

Ook dierenbeschermingsorganisaties zijn enthousiast over RAPID. Claire Bass van Human Society International UK, dat RAPID heeft meegefinancieerd, laat weten:

“Het verminderen van de vraag is cruciaal voor het behoud van wilde dieren op lange termijn, maar dat moet gepaard gaan met snelle, effectieve actie om de crisis door de stropers te stoppen. De Protect Rapid kan een ‘game changer’ zijn in de wanhopige strijd tegen stroperij, en de technologie heeft het potentieel om toegepast te worden voor andere dieren die met uitsterven bedreigd worden, waaronder tijgers en olifanten.”

Als RAPID succesvol is wil de organisatie het systeem ook inzetten bij olifanten en tijgers. Maar eerst voert de organisatie nog tests uit naar de beste manier om de camera’s in de hoorn van de neushoorn te plaatsen. Eén van de belangrijkste dingen die onderzocht moet worden is hoe het cameraatje zo pijnloos mogelijk kan worden geplaatst.

Bron: Tubantia ©PiepVandaag.nl Lianne Raat