Knuffelleeuw verdringt wilde soortgenoot in Afrika

Is er een toekomst voor de wilde leeuw? De aantallen zijn sterk afgenomen. Belangrijkste redenen zijn afname van het leefgebied en de illegale jacht. Iets dat pijnlijk duidelijk werd door de recente dood van leeuw Cecil in Zimbabwe.

Lion Day
Foto: Dan Harrod via Compfight cc

Voorkom dat je -zonder dat je het weet- zelf een Dr. Palmer bent, met leeuwenbloed aan je handen!

Tegenover de afnemende aantallen wilde leeuwen staat een toenemend aantal gefokte leeuwen. Vooral Zuid-Afrika is berucht door deze industrie. In dit land leven hooguit nog 2500 wilde leeuwen wat in schril contrast staat met het aantal gefokte leeuwen. Maar liefst 8000 leven er in Zuid-Afrika.

Lion Day
Geschoten leeuw / canned hunting | Foto: Stichting SPOTS

Het fokken van leeuwen is dan ook een lucratieve inkomstenbron. Toeristen bezoeken zogenaamde knuffelfarms waar ze betalen om met een prachtig pluizig welpje op de foto te mogen. Zijn ze van de fles af, dan kun je er mee wandelen. De vrouwtjesleeuw kan vervolgens ingezet worden als broedmachine voor nieuwe knuffelwelpen. Het mannetje wordt verkocht als schietschijf aan jagers, die er een heuse trofee aan overhouden. Zelfs de leeuwenbotten leveren geld op; daarmee wordt medicinale wijn gemaakt voor landen in Azië. Veel mensen bezoeken knuffelfarms en denken daarmee bij te dragen aan natuurbescherming. Maar in feite dragen ze bij aan een verderfelijke industrie waarbij leeuwen specifiek worden gefokt voor de jacht. Bewustwording (aai leeuw = bye leeuw) is essentieel om deze industrie te stoppen.

Lion Day
Op een knuffelfarm | Foto: Stichting SPOTS

World Lion Day – aandacht voor de leeuw

Daarom wordt er op 10 augustus – World Lion Day – wereldwijd aandacht geschonken aan het lot van de leeuw. Is zijn toekomst dat van melkkoe, of is er nog ruimte voor hem in het wild? En welke rol kunnen wij in Nederland daarbij spelen? Stichting SPOTS vraagt op deze dag in Nederland aandacht voor de leeuw en knuffelfarms. Ze doet dat in de dierenparken Safaripark Beekse Bergen en Koninklijke Burgers’ Zoo. Hier kunnen bezoekers een selfie of saampie maken met een model ‘knuffelleeuw’. Tijdens deze fotoshoot geeft Stichting SPOTS voorlichting over knuffelfarms in combinatie met canned hunting en de afnemende aantallen wilde leeuwen.

Persbericht Stichting SPOTS