Deense officials, waaronder de politie, marine en douanemedewerkers, helpen mee om de jaarlijkse griendenslacht mogelijk te maken op de Faeröer eilanden, ook bekend als ‘Grindadráp’. Sea Shepherd heeft daarom een petitie opgesteld die Denemarken moet terugroepen nog langer medewerking te verlenen aan deze gruwelijke jaarlijks terugkerende slachtpartij.

griendenslacht
Een bloedige slachtpartij in naam van traditie | Foto: Rosie Kunneke/Sea Shepherd Global

Elk jaar vanaf juni tot november worden honderden grienden met behulp van motorboten naar de stranden van de Faeröer eilanden gedreven, waarna ze worden afgeslacht. De Deense officials assisteren tijdens Grindadráp, waardoor het mogelijk is om de grienden en andere walvisachtigen de baai in te drijven. De dieren worden vervolgens levend opengesneden, waarna de baai rood kleurt van het bloed.

Habitatrichtlijn
De Faeröer kunnen niet voor de rechter gedaagd worden voor hun rol in deze gruwelijkheden, maar Denemarken, waartoe de Faeröer behoren, wel. De Faeröer eilanden hebben zelfbestuur en zijn op die manier een onafhankelijk onderdeel van Denemarken en geen lidstaat van de EU. Maar Denemarken dient zich te houden aan de verplichtingen van de EU-habitatrichtlijn, officieel bekend als de ‘Directive on the Conservation of Natural Habitats and of Wild Fauna and Flora’. De habitatrichtlijn verbiedt alle lidstaten om walvisachtigen te verstoren, te vangen en te doden.

Op 8 mei heeft Sea Shepherd Nederland de steun gekregen van 27 lidstaten in het Europees Parlement om een officiële klacht in te dienen bij de Europese Commissie, die oproept om een procedure te starten tegen Denemarken vanwege het faciliteren van de griendenslacht en het doden van andere walvisachtigen.

griendenslacht
De baai kleurt rood van het bloed | Foto: Sea Shepherd

Petitie
Het is nu aan de Europese Commissie om in actie te komen tegen Denemarken. Sea Shepherd heeft daarvoor alle nodige bewijzen aangeleverd. Om deze kracht bij te zetten en duidelijk te maken dat de rol van Denemarken afgekeurd wordt is een petitie opgesteld. Deze is hier te tekenen, en roept de Europese Commissie op om Denemarken te corrigeren. Op dit moment is de Commissie hierover aan het overleggen, maar de tijd dringt. Teken daarom de petitie en laat weten dat Grindadráp moet stoppen!

Bronnen: Sea Shepherd, Care2 ©AnimalsToday.nl Bart van Riel