Na een spannende reddingsactie heeft Stichting AAP een nieuwe bewoner mogen verwelkomen: chimpansee Linda is vanuit het Spaanse Lanzarote aangekomen in Almere. Linda werd als baby weggerukt bij haar moeder, ging gedwongen met toeristen en feestgangers op de foto en werd daarna tientallen jaren opgesloten in een kaal schuurtje. Zonder soortgenoten en zonder enige vorm van vermaak. De zaak kwam aan het licht toen Linda’s eigenaren hun huis wilden verkopen en van haar af wilden. Ze dreigden haar te dumpen als er niet snel opvang voor haar werd geregeld. Linda bleek echter besmet met hepatitis B, waardoor dit de nodige voeten in de aarde had. AAP is één van de weinige dierenopvangcentra in Europa waar geïnfecteerde chimpansees veilig terecht kunnen en daarom werd alles op alles gezet om Linda naar Almere te halen. Dit ging echter niet zonder slag of stoot…

chimpansee
Foto: Stichting AAP

David van Gennep, directeur Stichting AAP, maakte zelden zo’n spannende reddingsactie mee:

“We zijn altijd afhankelijk van veel verschillende mensen en partijen bij zo’n operatie. In dit geval zat alles tot op het laatste moment tegen: papieren waren niet aangekomen, de dierenarts moest plots naar een bruiloft en de verdovingsapparatuur bleek niet in orde, waardoor we uiteindelijk in alle haast om toch het vliegtuig te halen met een half verdoofde chimpansee op stap moesten. Zo bleef de reddingsactie tot op het einde spannend. Gelukkig is het goed gekomen en zit Linda nu veilig en wel bij AAP in de quarantaine. Over drie maanden mag ze naar buiten en ontmoet ze voor het eerst haar toekomstige groepsgenoten.”

Helaas staat de zaak van Linda niet op zichzelf. Van Gennep:

“Jonge chimpansees en andere apen worden vaak misbruikt voor amusement, circusacts en toerisme. Zodra ze ouder en sterker worden, veranderen ze van schattig in onhandelbaar en begint de ellende pas goed. AAP richt zich daarom op goede voorlichting, educatie en wetgeving, zodat andere dieren het lot van Linda bespaart blijft.”

Maar ook voor mensen is dit een belangrijke boodschap, volgens Van Gennep.

“Je weet nooit wat het dier waar je mee op de foto gaat onder de leden heeft. Van Linda weten we pas sinds begin dit jaar dat ze geïnfecteerd is met hepatitis B, wat besmettelijk kan zijn voor mensen. Ze kan dit al van jongs af aan met haar mee hebben gedragen, toen ze met honderden toeristen en lokale feestgangers in contact kwam. En van de strikte veiligheidsmaatregelen die AAP hanteert om overdracht te voorkomen, was hier natuurlijk geen sprake.”

AAP beschikt als één van de weinige rescuecenters in Europa over de juiste faciliteiten om geïnfecteerde dieren op te vangen. Daarom nam de Spaanse collega-organisatie Mona enkele maanden geleden contact op met het Nederlandse opvangcentrum. Zij waren eerder benaderd door de zoon van de eigenaren, die als kind opgroeide met Linda. Zijn ouders lagen inmiddels in scheiding en moesten snel van de chimpansee af om hun huis te kunnen verkopen. Koste wat kost! Hierop liet Mona een medische controle uitvoeren en toen bleek dat het chimpanseevrouwtje besmet was met hepatitis B, werd Stichting AAP ingeschakeld. Er wonen meerdere apen met hepatitis B permanent in Almere, zoals Jim, Fiffy en Regina. We verwachten dat Linda goed in hun groep zal passen.

chimpansee
David van Gennep en Linda ontmoeten elkaar voor het eerst | Foto: Stichting AAP

Voorlopig bevindt Linda zich nog even in quarantaine, maar uiteindelijk wordt ze langzaam maar zeker geïntroduceerd bij haar medebewoners. Door haar lange solitaire opsluiting is ze het totaal niet gewend om met andere chimpansees samen te leven en ze heeft waarschijnlijk nog een lange weg te gaan als het op sociale vaardigheden aankomt. Maar ook een chimpansee is nooit te oud om te leren! Onder zorgvuldige begeleiding keert Linda terug naar een sociaal leven en zo kan ze na al die jaren alsnog genieten van een mooie, oude dag.

AAP bedankt luchtvaartmaatschappij Arke: Zij vervoeren regelmatig kosteloos dieren voor AAP en hebben ook Linda gratis vervoerd. Een belangrijke bijdrage aan de reddingsacties!

Bekijk hieronder een video van de reddingsactie:

Persbericht Stichting AAP