In het Vlaamse Zeebrugge is de afgelopen week een sneeuwuil gesignaleerd, zo blijkt uit meldingen op de website Waarnemingen.be. Het Vogelopvangcentrum (VOC) in Oostende bevestigt de signalering.

Sneeuwuil - Zeebrugge
Sneeuwuil | Foto: Yves Adams, Vilda natuurfotografen

De waarneming van een sneeuwuil in België is uitzonderlijk. Hoe het dier hier is terechtgekomen is niet duidelijk. Het is mogelijk dat hij is meegereisd met een schip uit Canada.

“Er zijn nogal wat schepen die melding maken van een sneeuwuil. Er zijn dus wel bepaalde trekbewegingen”, aldus Claude Velter, coördinator bij het VOC. Er zijn volgens Velter ook particulieren die een sneeuwuil bezitten, dus het is mogelijk dat er één is ontsnapt. “Maar deze uil is niet zo proper en heel schuw, dus het gaat hoogstwaarschijnlijk toch om een wild exemplaar.”

Door voedseltekort trokken vele sneeuwuilen van Canada en Alaska naar de Noord-Amerikaanse westkust. Maar de oversteek naar Europa maken de dieren niet. Eenmaal in de mist boven de oceaan beland, zijn de uilen vaak genoodzaakt een landing maken op een schip. Zo is te verklaren hoe de sneeuwuil in Zeebrugge is terechtgekomen.

“De waarneming was niet geheel onverwacht”, verklaart Gerald Driessens van Natuurpunt. “Sneeuwuilen zijn knaagdierspecialisten met een sterke voorkeur voor lemmingen. Een crash van die populaties of de onbereikbaarheid ervan door de hevige sneeuwval, kan hen dwingen naar voedselrijkere streken af te zakken.”

De vogel die in Zeebrugge is gespot is ongeringd, wat zeer waarschijnlijk aantoont dat het om een wilde sneeuwuil gaat. Een aantal dagen eerder werd in Calais (Frankrijk) en Hanstholm (Denemarken) ook al een sneeuwuil waargenomen, wat tevens zeer uitzonderlijk is.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor