In Brazilië kwam de onfortuinlijke kolenbranderschildpad, die liefkozend de naam Fred heeft gekregen, terecht in een bosbrand die hem bijna het leven kostte. Hij kon ternauwernood gered worden, maar zijn schild was zwaar beschadigd door het vuur.

3d-geprint schild
De kolenbranderschildpad komt veelvuldig voor in Brazilië | Foto: E. Schüler [GFDL or CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons
Een groep dierenartsen bundelden hun krachten met een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-printen om een nieuw schild voor Fred te bewerkstelligen. Een enorme uitdaging!

Door gebruik te maken van de standaard 3D-printer-materialen werd stukje bij beetje een schild geprint. Een primeur. Niet eerder werd een compleet schild als prothese gefabriceerd.

3d-geprint schild
Fred tijdens de operatie, voor meer foto’s, klik hier | Foto via 3DPrint.com

Het plaatsen van het nieuwe schild betekende een zware operatie voor Fred en nadien kreeg hij tot overmaat van ramp ook nog eens een longontsteking. Inmiddels is hij echter volledig hersteld. De uitdaging is nu om Fred’s schild weer op kleur te krijgen zodat hij eventueel kan worden teruggeplaatst in het wild. Voor het beschilderen worden nu verschillende kunstenaars geraadpleegd en de dierenartsen hebben al laten weten af te zien van deze stap, wanneer blijkt dat het Fred’s gezondheid in gevaar brengt. Ook zal de schildpad ergens gedurende zijn leven een nieuw schild nodig hebben. Met andere woorden, Fred’s uitdaging is nog niet voorbij, maar de eerste grote stap is gezet.

Bron ©PiepVandaag.nl