Update: Succes! Transportbedrijf Samskip heeft toegezegd te stoppen met het vervoeren van walvisvlees uit IJsland. Daarmee wordt de IJslandse walvisjacht een gevoelige slag toegebracht. Het vlees wordt daar namelijk niet geconsumeerd, maar is uitsluitend bedoeld voor de export naar Japan. Deze toezegging van Samskip volgt op twee acties van Greenpeace, in de haven van Hamburg. Ook tekenden duizenden mensen een petitie, gericht aan Samskip, tegen de handel in walvisvlees. Lees verder op Greenpeace.nl.

Hieronder een eerder persbericht van Greenpeace voor de toezegging van Samskip:

Evergreen weigert transport over te nemen

Transportbedrijf Samskip heeft beloofd de zes containers met walvisvlees die in Hamburg staan terug te sturen naar de afzender in IJsland. Dat blijkt uit een statement dat branchegenoot Evergreen gisteren publiceerde na een actie van Greenpeace in de Duitse haven. Evergreen zegt een transportopdracht te hebben gekregen van Samskip voor het vervoeren van ‘bevroren vis’ naar Japan. Pas later kwam de transporteur er achter dat het walvisvlees betrof.

Samskip
Foto: Martin Wippel / Foter / CC BY-NC-SA

“We hebben het contract beëindigd. Wij regelen transport naar Rotterdam en Samskip heeft bevestigd dat de lading daarna teruggaat naar IJsland”, verklaart Evergreen.

“We zijn uiteraard erg blij met dit verantwoordelijke besluit van Evergreen”, reageert Pavel Klinckhamers van Greenpeace. “Wij stellen het heel erg op prijs als Samskip nu zelf ook openheid van zaken geeft over de transporten van walvisvlees en met ons aan tafel gaat om afspraken voor de toekomst te maken.”

Twee weken geleden hebben de Nederlandse overheid en het Rotterdamse havenbedrijf opgeroepen geen walvisvlees meer door te voeren. De Duitse overheid deed dat eergisteren. Zoals nu blijkt is dat volstrekt onvoldoende. Nederland, Duitsland én de EU dienen wettelijke maatregelen te treffen zodat deze transporten voorgoed verleden tijd zijn, net zoals in de Verenigde Staten het geval is.

“Eén partij terug naar IJsland is een kleine overwinning, maar we rusten niet voordat we zeker weten dat deze transporten naar Japan geen kans meer hebben in Europa”, aldus Klinckhamers.

De petitie om Samskip een halt toe te roepen is hier te tekenen.


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.