Het Havenbedrijf Rotterdam heeft opgeroepen geen walvisvlees meer over te slaan in de haven en hoopt dat andere Europese havens zullen volgen.

Samskip - Rotterdamse haven
Samskip | Foto: AlfvanBeem (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons
Jaarlijks worden vijftig scheepscontainers walvisvlees door de IJslandse rederij Samskip de Rotterdamse haven ingebracht om vervolgens door een niet nader bekend gemaakte Aziatische rederij verder te worden vervoerd naar Japan.

Onder druk van een handtekeningenactie, Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds (WNF) is het Havenbedrijf Rotterdam tot actie over gegaan. Sjaak Poppe woordvoerder zegt:

“We zijn in discussie gegaan met de betreffende reder en die heeft aan ons verzoek gehoor gegeven. We kunnen geen verbod afdwingen, want juridisch gezien komt het walvisvlees het land niet eens in. Maar hier kwam veel emotie en commotie bij kijken. Bovendien gaan veel medewerkers van de haven tijdens hun vakantie ook whale watchen, dus ook intern ligt het best gevoelig.”

De IJslandse walvisjacht is net begonnen. De kans is groot dat reder Samskip uitwijkt naar andere Europese havens., tenzij zij het voorbeeld van Rotterdam volgen.

Bron: Volkskrant.nl ©PiepVandaag.nl