Bij 7 van de 11 onderzochte Vlaamse runderslachthuizen lukt het niet altijd om het dier bij een eerste schot met een pin door de grote hersenen hersendood te maken en daarmee het bewustzijn te ontnemen. Dat is de schokkende uitkomst van een onderzoek in opdracht van de Vlaamse minister van Dierenwelzijn.

hersendood
Opgehangen om uit te bloeden | Foto: Watershed Post/flickr

In totaal 31 Vlaamse slachthuizen zijn, na het schandaal van Tielt, in opdracht van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts onderzocht op mogelijke verdere wantoestanden. Vandaag worden de resultaten daarvan besproken in de commissie Dierenwelzijn. Volgens de rapportage zouden er geen structurele of ‘systematische schendingen’ zijn van dierenwelzijn.

Niet meteen hersendood
Maar bij 7 van de 11 runderslachthuizen bleek dat het doden van het dier met een schietmasker, waarmee een pin door de grote hersenen van het dier wordt geschoten, niet goed verliep. De dieren waren niet bij het eerste schot verdoofd, of hersendood, en het is nauwelijks voor te stellen wat deze dieren op dat moment doormaken. Zeker wanneer ze – indien onopgemerkt – aan een poot met doorgesneden nek worden opgehangen om ‘uit te bloeden’.

Ondanks het feit dat het bezoek van de controleurs ruim vooraf werd aangekondigd, klaagden zij over karkassen die verwerkt worden in het zicht van levende dieren, veel bloed op de vloeren en bloederige waterplassen.

Bron: Nieuwsblad ©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.