Uit het jaarlijkse rapport Birdcrime van de Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) blijkt dat er in 2013 164 keer melding is gedaan van illegaal gedode roofvogels. Steenarenden,  zeearenden, blauwe kiekendieven, buizerds, slechtvalken en rode wouwen werden doodgeschoten en vergiftigd.

roofvogels
Rode wouw | © Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Sinds vier jaar legt de RSPB de meldingen vast in het rapport Birdcrime: sindsdien zijn zeker 560 roofvogels gedood. De organisatie waarschuwt dat het daadwerkelijk aantal gedode roofvogels hoger ligt, want veel dode vogels worden niet gevonden of gerapporteerd.

Natuurwetenschapper en vice-president van de RSPB, Bill Odie, zegt over de uitkomst van het verslag:

“Elk jaar toont het Birdcrime-verslag aan dat de illegale vervolging van roofvogels nog steeds een groot probleem is in het Verenigd Koninkrijk. Al mijn hele leven wind ik me erover op dat het doden maar doorgaat. Elk jaar verliezen we honderden prachtige vogels door de stompzinnige en zinloze moordpartijen door een kleine groep mensen: hier moet een einde aan komen.”

Ook directeur natuurbeheer van de RSPB Martin Harper reageert teleurgesteld:

“Getuige zijn van een blauwe kiekendief die in de lucht danst, of een van de snelste vogels in actie zien als een slechtvalk over de heidevelden scheert: dat is adembenemend. Hiervan zouden we allemaal moeten kunnen genieten. Helaas wordt de kans deze vogels te zien ons ontnomen door illegale vervolging van de dieren.”

Volgens de RSPB is de illegale jacht op deze dieren gelieerd aan de jacht op korhoenders. De roofvogels worden gedood zodat er meer korhoenders overblijven om af te schieten. Deze jachtpartijen leveren veel geld op, waardoor de organisatoren van de korhoenderjacht zich niet druk maken om een boete of andere straf.

Vogels werden volgens het rapport niet alleen gedood, ook eierdiefstal vond plaats. Zo werden onder meer eieren gestolen van een kolonie dwergsternen in county Durham.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.