Dagenlange reddingsoperatie brengt vier ten dode opgeschreven blauwe vinvissen weer terug naar de oceaan‏

In een tien dagen durende reddingsoperatie heeft dierenbeschermingsorganisatie Jakarta Anmal Aid Network (JAAN), de organisatie die onlangs een einde maakte aan dansaapjes in Jakarta, vier blauwe vinvissen naar zee begeleid, die gevangen zaten in een ondiepe baai op het eiland Lebata, Flores in Indonesië.

Blauwe vinvis
Foto: NOAA Photo Library (anim1754) [CC-BY-2.0 or Public domain], via Wikimedia Commons
Vanaf 17 oktober zaten vijf blauwe vinvissen, waarvan vier met een lengte van circa 35 meter en een jonge walvis van ruim 20 meter vast in de wateren ongeveer 100 meter van de kustlijn. Nog eens twee walvissen bleven buiten de kustlijn. Op donderdag 23 oktober werd het dode lichaam van de jonge walvis gevonden. De dagen daarna werden krachten gebundeld om de overgebleven dieren zo snel mogelijk naar zee te begeleiden. De moeder van het overleden jong keerde echter terug naar de ondiepe baai om op de plek waar haar jong gestorven was, te rouwen. JAAN heeft de reddingsoperatie toen tijdelijk stopgezet om de moeder de tijd te geven die zij nodig had. Vandaag heeft de organisatie ook de moeder terug naar zee kunnen begeleiden en zijn daarmee alle dieren weer terug in zee.

Deze reddingsactie was extra belangrijk omdat de blauwe vinvis (Balaenoptera musculus), dat de grootste diersoort ter wereld is, een beschermde en ernstig bedreigde diersoort is, naar schatting zijn er nog slechts 25.000 wereldwijd. Het is de eerste melding van een massa-stranding van levende blauwe vinvissen in Indonesië.

Deze reddingsoperatie was geen makkelijke taak. De technische uitvoering was lastig omdat door het slecht begaanbare gebied moeilijk aan de behoefte van de reddingswerkers kon worden voldaan en de kennis van de hulpverleners waren minimaal. Daarnaast zien mensen op het eiland Lembata het stranden van walvissen als een geschenk van god, wat het terugbegeleiden van de walvissen naar zee er ook niet makkelijker op maakte.

Persbericht JAAN