De Indonesische autoriteiten zijn begonnen met het in beslag nemen van dansaapjes in de hoofdstad Jakarta. 11 van de circa 350 dieren zijn nu in quarantaine gezet. In 2014 zouden de eerste, zwaar mishandelde aapjes van de straten worden gehaald, maar vanwege de vreselijke manier waarop de dieren leven en het gezondheidsrisico begon het offensief een jaar eerder. Een groot succes voor Jakarta Animal Aid Network en Stichting AAP.

dansaapje
Foto Credit: Mangiwau via Compfight cc

Onder dwang

De makaken worden vaak verkleed en moeten kunstjes uitvoeren voor een groot publiek, hiertoe gedwongen door straatkinderen die op hun beurt uitgebuit worden als dierentrainers. De eigenaren van de apen krijgen nu een kleine vergoeding van de Indonesische autoriteiten om afstand te doen van hun dier.

Femke den Haas van Jakarta Animal Aid Network (JAAN) is blij dat nu eindelijk een eind komt aan een jarenlange, wrede behandeling van de dieren. Met hulp van Stichting AAP streed JAAN voor een verbod op het gebruik van dansaapjes.

“Sinds 2009 voeren wij al campagne tegen het misbruik van de apen, omdat ze heel slecht worden behandeld. Meestal worden de tanden uitgetrokken, ze krijgen bijna niets te eten en worden gedwongen lange tijd ondersteboven te hangen”, aldus Den Haas. “De apen leven onder echt vreselijke omstandigheden, hebben veel last van parasieten en worden in kleine kooitjes gestopt. Een groep van 40 apen is al in 2012 in beslag genomen. Deze apen hadden diverse ziekten onder de leden, zoals tuberculose, hepatitis en leptospirose”.

Getraumatiseerd

Den Haas: “Alle geconfisqueerde apen zijn getraumatiseerd en moeten minimaal drie maanden in quarantaine blijven. Daarna willen wij proberen hen weer uit te zetten en àls dat lukt moet dat gebeuren in een gebied zonder soortgenoten”.

Volgens Joko Widodo, gouverneur, worden de apen overgedragen aan de Jakarta Marine and Agriculture Office. De eigenaren van de dansaapjes krijgen een opleiding en moeten op zoek naar een andere bron van inkomsten.

Onder internationale druk krijgen de dansaapjes eindelijk een beter leven.

Bron ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven