Afgelopen week heeft een reddingsteam van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters vier illegaal gehouden beren gered.  Zij werden onder bedroevende omstandigheden bij restaurants in Kosovo gehouden en zijn overgeplaatst naar het nieuwe, speciaal daarvoor gebouwde berenwoud Prishtina.  

Beer achter tralies - Kosovo
Beer achter tralies | Foto: Vier Voeters

Twee van de beren, Ari en Arina, leefden in een gevangenisachtige kooi van de kleine dierentuin Shqiponja in Prizren. Daar dienden zij als attractie voor gasten van het nabijgelegen restaurant. Twee andere berinnen, nu nog naamloos, leidden een triest bestaan in een kooi van twaalf vierkante meter in een speeltuin naast een ander restaurant. Elk van hen leed door te weinig bewegingsvrijheid, gebrek aan water om in te baden en beperkte mogelijkheden om te kunnen schuilen voor de zon. Hoewel de eigenaar van de twee naamloze berinnen zijn medewerking verleende en instemde om de beren over te plaatsen, moesten de beren van de kleine dierentuin met behulp van de politie overgeplaatst worden.

Ari en Arina in dierentuin, Shqiponja - Kosovo
Ari en Arina in dierentuin, Shqiponja | Foto: Vier Voeters

In maart redde Vier Voeters al de eerste beer in Kosovo: berin Kassandra. Zij kwijnde weg in een kooi van zes vierkante meter naast een restaurant, dertig kilometer ten Zuiden van Pristina. Haar eigenaar liet haar aan haar lot over toen hij de deuren van zijn restaurant sloot. Alle vijf beren moeten nu acclimatiseren in speciale onderkomens voordat ze losgelaten worden in een groter gebied.

“We zijn erg blij dat we al vijf van de vijftien restaurantberen in Kosovo onder onze hoede hebben”, zegt Heli Dungler. “Hier wordt er voor ze gezorgd en voor het eerst in hun leven kunnen ze zich vrijelijk bewegen in een natuurlijke omgeving, zonder beperkende tralies om hen heen.”

De beren zijn geboren in de bossen van Kosovo en Albanië en op brute wijze bij hun moeder weggehaald door dierenhandelaren. Als restaurantberen werden zij geacht de bezoekersaantallen te vergroten en daarmee de winst te verhogen. Met ingang van de herfst 2010 is het houden van beren in privébezit strafbaar gesteld. Tot voor kort kon het Ministerie van Milieu hier echter weinig tegen doen.

“Beren die in gevangenschap zijn gehouden, kunnen niet terug naar de wildernis. Maar er was ook geen geschikte opvanglocatie voor ze”, legt Dardan Gashi uit, de Kosovaarse Minister van Milieu. “We zijn dan ook erg blij dat Vier Voeters hier met de bouw van het berenwoud verandering in heeft gebracht.”

Ari in het nieuwe Berenwoud Prishtina - Kosovo
Ari in het nieuwe Berenwoud Prishtina | Foto: Vier Voeters

Volgens Gashi worden er vanaf nu serieuze maatregelen genomen tegen restauranteigenaren die toch beren kopen en wordt er hard opgetreden tegen de berenhandel en het privébezit. De komende maanden zal Vier Voeters in Kosovo nog tien bruine beren redden, hen overplaatsen naar het berenwoud en daarmee een einde maken aan het illegale bezit van beren. Vier Voeters nodigt iedereen uit om namen te bedenken voor de twee naamloze beren. Meer details volgen binnenkort op onze website en Facebook pagina’s.

Bron: Persbericht Vier Voeters