In Italië is een organisatie van smokkelaars opgerold die handelt in puppy’s met gecoupeerde oren en staarten om de honden aantrekkelijk te maken voor buitenlandse kopers. Het gaat om 40 personen; 29 hondenfokkers en 11 dierenartsen.

Puppysmokkelaars die couperen opgerold in Italië
Corgi met gecoupeerde staart | Foto (illustratief): publiek domein

Bij veel bekende hondenrassen is het nog altijd gebruikelijk om de oren en de staart te couperen vlak na de geboorte. De staart wordt daarbij ingekort en de oren worden overeind gezet door middel van plastische chirurgie. Deze aanpassingen maken deel uit van de door mensen opgestelde standaard die geldt voor deze hondenrassen, waardoor hun natuurlijke vorm bij geboorte daar niet aan voldoet. Dit schadelijke beeld wordt in stand gehouden door allerlei hondenshows, waar wij eerder al over berichtten vanwege handelingen die het daglicht niet kunnen verdragen.

Puppysmokkelaars die couperen opgerold in Italië
Boxer met gecoupeerde staart – ook de platte snuit is slecht voor het dier | Foto (illustratief): publiek domein

Het couperen van de oren en staart is niet alleen onnatuurlijk, maar ook nog eens schadelijk voor de dieren, aldus de American Veterinary Medical Association (AVMA):

“Deze ingrepen veroorzaken pijn en angst en hebben het bijkomende risico van verdoving, bloedverlies en infectie.”

Ondanks deze duidelijke uitspraak komt er in de praktijk weinig terecht van wetgeving die couperen verbiedt of de naleving daarvan. In veruit de meeste Amerikaanse staten is er geen toezicht op coupeerpraktijken. De VS bleken dan ook de grootste afnemer van puppy’s van deze Italiaanse smokkelbende. De totale illegale puppyhandel in Italië wordt geschat op 300 miljoen euro per jaar. Mede door corona is deze gigantisch geëxplodeerd.

Puppysmokkelaars die couperen opgerold in Italië
Jack Russel met gecoupeerde staart | Foto (illustratief): publiek domein

Opgerold

De Italiaanse politie is een onderzoek gestart naar de 40 betrokkenen bij de illegale puppyhandel. De aanklachten zijn dierenmishandeling, smokkel en het onwettig uitvoeren van een beroep. De medische ingrepen waren namelijk niet noodzakelijk, noch in het voordeel van deze dieren. Per ingreep – in totaal 52 – heeft dit zo’n 200 euro opgeleverd. De politie zei erover:

“Het gaf de honden een meer agressieve look wat hen aantrekkelijker maakte voor buitenlandse kopers.”

Vervolgens werden er vervalste certificaten gebruikt om de honden te verschepen. Vaak worden de honden daarbij gedrogeerd en gedurende lange afstanden in containers gepropt.

Puppysmokkelaars die couperen opgerold in Italië
Een hond heeft niet voor niets een staart | Foto: publiek domein

Gezien de omvang van de handel in Italië gaat het hier slechts om het topje van de ijsberg. Hopelijk leidt het onderzoek naar meer illegale organisaties en kan er internationaal ingezet worden op niet alleen het afkeuren van, maar ook handelen tegen het couperen van puppy’s en de illegale puppyhandel.

Bronnen:

Weer ontuchtige handelingen en gecoupeerde oren bij hondenshow (video)

Karen’s blog: De aanhouder wint, malafide puppyhandel dicht!

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap