Neushoorn Hope die door stropers was verdoofd om haar te beroven van haar hoorn heeft een nieuwe snuit gekregen. Een bijzonder staaltje van plastische chirurgie bij dieren, waarbij opmerkelijk genoeg gebruik is gemaakt van de huid van een olifant die een natuurlijke dood is gestorven.

Hope
Hope voor de operatie | Foto: Facebook Saving the Survivors

Enige weken terug berichtte PiepVandaag al over Hope, die een afgrijselijke aanval wist te overleven. Stropers hadden haar weten te vellen met een verdovingspijltje en zijn gaan hakken en zagen om haar hoorn te bemachtigen. Vervolgens werd het dier voor dood achtergelaten met een gapende open wond die haar hele kop besloeg.

Hope werd aangetroffen door medewerkers van het reservaat Lombardini, in de provincie Oost-KaapZuid-Afrika. Haar kalf was ook betrokken bij de misselijkmakende actie van de stropers, maar helaas heeft de jonge neushoorn de aanval niet overleefd.

Opgelapt
Saving the Survivors is een organisatie die zich inzet voor slachtoffers van stropers. Wanneer dieren dergelijke situaties overleven zijn ze altijd zwaargewond en vaak overlijden ze alsnog. Maar Hope deed haar naam eer aan en kon letterlijk weer ‘opgelapt’ worden. Daarvoor werd gebruikgemaakt van de huid van een olifant, die beschikbaar is gesteld door een taxidermist. Meestal worden synthetische materialen gebruikt om de groei van nieuw huidweefsel te stimuleren, maar omdat de wond erg diep was is gekozen voor olifantenhuid. Dierenarts Johan Marais van de Universiteit van Pretoria is verbonden aan Saving the Survivors:

“Ik hoop dat de olifantenhuid stevig genoeg om stand te houden wanneer de neushoorn met haar snuit ergens tegenaan schuurt.”

Update
Inmiddels gaat het goed met Hope en is ze ondergebracht in een nieuw verblijf, zoals te lezen is in de laatste update op de Facebookpagina van Saving the Survivors:

*** Hope Update from Saving the Survivors***She is up and already grazing in her new enclosure! Today’s procedure went…

Posted by Saving The Survivors on vrijdag 21 augustus 2015

 

Nageslacht
De grootste wens van Saving the Survivors is dat Hope weer uitgezet kan worden en men hoopt dat ze opnieuw voor nageslacht gaat zorgen. Een geluk bij een ongeluk is dat ze geen hoorn meer heeft, waardoor Hope voor stropers niet meer interessant is.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.