Ludieke acties tegen dierenleed bereiken soms meer dan je zou verwachten omdat ze de aandacht trekken. Dat is de gedachte achter twee acties die gekoppeld zijn aan de grote demonstratie in Amsterdam op 3 oktober aanstaande; de Global March for Elephants, Rhinos & Lions, die dat weekend wereldwijd wordt georganiseerd. Om aandacht te vragen voor de onzinnige jacht op deze dieren, onder meer om in Aziatische landen van hun lichaamsdelen ‘geneeskrachtige’ middeltjes te maken, roept de organisatie in Nederland op om nagels te verzamelen. Want die bestaan uit keratine, net zoals neushoornhoorn.

nagels
Foto: Global March NL

De dood van leeuw Cecil schokte de wereld, net als die van vijf zeldzame Giant Tusker olifanten kort daarna, geschoten voor hun ivoor. Het zijn echter slechts twee berichten uit een onafgebroken stroom van meldingen over stroperij, waar ook de neushoorn bijna dagelijks het slachtoffer van is. In veel Aziatische landen bestaat nog altijd het bijgeloof dat de hoorn van een neushoorn een geneeskrachtige werking heeft, terwijl die net als onze eigen nagels bestaat uit keratine.

Keratine heeft geen enkele medische waarde en dat was de aanleiding voor Marjo Hoedemaker van de Nederlandse Marjo Hoedemaker Elephant Foundation om nagels van mensen en hun huisdieren te verzamelen. Op 3 oktober zal in Amsterdam de eindstand bekendgemaakt worden, waarna de nagels op 5 oktober in Den Haag aangeboden worden aan de Chinese en Vietnamese ambassades; landen waar de hoorn van neushoorn wordt gebruikt in traditionele ‘geneesmiddelen’, net zoals de botten van leeuwen waar ‘geneeskrachtige’ wijn van wordt gemaakt.

Onzinnig
De organisatoren van de demonstratie in Amsterdam hebben de nagelactie omarmd omdat die heel erg duidelijk maakt hoe onzinnig de jacht is op bijvoorbeeld neushoorns. Woordvoerder Lilianne van Doorne meldt aan PiepVandaag:

“Nagels en dus ook neushoornhoorn bevatten niets waar de medische wetenschap iets aan heeft, en dat geldt ook voor de botten van leeuwen. Het ivoor van olifanten wordt vooral gebruikt om er beeldjes en andere snuisterijen van te maken, maar feitelijk is het principe hetzelfde, namelijk dat er een overdreven waarde aan wordt toegekend. Daarom staat de nagelactie symbool voor alle dierproducten die verkregen worden door de stroperij.”

Selfies
Behalve het verzamelen van nagels roept de organisatie van de mars in Amsterdam mensen op om een selfie te maken met hun favoriete (huis)dier. Deze foto’s zullen samen één groot mozaïek gaan vormen van een olifant, neushoorn en leeuw. De actie is niet alleen gericht op Nederland en inmiddels zijn er selfies binnengekomen uit de hele wereld. Lilianne van Doorne:

“Het fotomozaïek is door ons bedacht om aan te tonen dat heel gewone mensen wereldwijd betrokken zijn bij het lot van dieren die ten prooi vallen aan stropers. Er is zelfs al een selfie van Jane Goodall binnengekomen. Hoe meer selfies, des te krachtiger is het beeld dat de stroperij definitief een halt toegeroepen moet worden.”

nagels
3 oktober 2015 | Foto: Global March NL

Stille ramp
De Global March for Elephants, Rhinos & Lions richt zich ook tegen de trofeejachtknuffelfarms en canned hunting. De organisatie hoopt vanzelfsprekend op een grote deelname en opkomst, aldus Van Doorne:

“De pers staat bol van oorlogen, de ellende van vluchtelingen en economische malaise. Maar ondertussen speelt zich ook een stille ramp af waar nog altijd veel te weinig aandacht voor is in de media. Olifanten, neushoorns en leeuwen, en nog heel veel andere diersoorten, worden bedreigd met uitsterven door toedoen van de mens. Dit moet gestopt worden, want een wereld zonder deze dieren is een eenzame plek.”

Kijk op de website van Global March Nederland hoe je een bijdrage kunt leveren en sluit je aan bij de mars in Amsterdam, die georganiseerd en ondersteund wordt door tientallen Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties, waaronder PiepVandaag.

©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.