Goed nieuws uit de Sunny State! Begin augustus heeft The California Fish and Game Commission een wet aangenomen waarin de jacht op lynxen door middel van ‘trapping’ compleet verboden wordt. 

bobcat trapping
Lynx in klem | Foto: Born Free USA via Compfight

Bobcat Trapping is het vangen van lynxen door middel van vallen en kooien. Het dier wordt daarna gedood en zijn vacht wordt vaak verkocht aan landen zoals Rusland en China. De dieren worden meestal doodgeknuppeld of door verstikking om het leven gebracht. Op deze manier wordt de vacht niet beschadigd en blijft de waarde hoog.

Dieren die vast komen te zitten in vallen lijden door psychische trauma, worden blootgesteld aan weer en uitdroging en zijn een makkelijke prooi voor andere dieren. Sommigen sterven zelfs een langzame, pijnlijke dood in de val.

In 2013 werd er al een wet aangenomen die lynxen in tot op zeker hoogte beschermde. Deze wet verbood het vangen van lynxen in nationale parken of op privé terrein. Maar deze wet zorgde ook voor een groot, grijs gebied dat moeilijk te controleren is. Handhaving van de wet bleek moeilijk en duur te zijn. De nieuwe wet is een compleet verbod op trapping van deze dieren in de hele staat, waardoor handhaving beter uitvoerbaar is.

De commissie had voor deze wet opties om uit te kiezen; de staat verdelen in zones waar wel of niet gevangen mag worden, of een verbod in de hele staat. De commissie koos voor de laatste optie, ondanks aanbeveling van The Department of Fish and Wildlife om de staat in zones te verdelen.

Bijzonder is dat deze wet aangenomen is zonder duidelijk beeld van de populatie. In 1979 werd voor het laatst onderzoek gedaan naar de populatie van lynxen. De jacht op de dieren leek toen weinig invloed op de populatie te hebben en ook nu wordt dat nog steeds gedacht.

bobcat trapping
Lynx wordt bejaagd voor zijn vacht | Foto: Wisconsin Department of Natural Resources via Compfight cc

Bronnen: LATimes.com & DesertSun.com ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.