In Groot-Brittannië hebben velen duizenden mensen een petitie getekend om politici op te roepen om het doorrijden na een aanrijding met een kat strafbaar te maken. Britten die een hond hebben aangereden zijn verplicht dit te melden. Doen ze dit niet dan riskeren ze vervolging. Voor katten zou hetzelfde moeten gelden, vinden de ondertekenaars van de petitie.

Kat silhouette - aanrijding
Foto: Nebojsa Mladjenovic via Compfight cc

De petitie is niet bedoeld om de automobilisten te criminaliseren. Het idee is dat als het dier nog leeft, de dierenambulance ingeschakeld wordt. Daarbij, mocht de kat toch komen te overlijden dan zouden nabestaanden het verlies beter kunnen verwerken.

“We wonen aan een klein weggetje waar mensen graag hard rijden. Mijn kat is twee keer aangereden, maar hij heeft het de laatste keer, gistermiddag, niet gehaald. We zijn er kapot van en hij heeft een liefhebbende oma, moeder, broer en zijn vriend de hond achtergelaten”, aldus één van de ondertekenaars.

In 1988 is de Britse verkeerswet in werking getreden die automobilisten verplicht te stoppen na een aanrijding met een hond of hier melding van te maken binnen 24 uur. Daarbij moeten de automobilisten hun persoonsgegevens doorgeven aan de eigenaar van de hond. Doet hij dat niet, dan kan hij strafrechtelijk vervolgd worden. Een uitzondering is als de automobilist niet in de gaten heeft gehad een hond te hebben aangereden.

Inmiddels zijn veel katten en honden voorzien van een chip waardoor de kans dat een baasje op de hoogte gebracht kan worden van een ongeluk groot is. Om het Britse parlement te dwingen over dit onderwerp te debatteren moeten er 100.000 handtekeningen worden verzameld.

De teller staat op dit moment op 12.000.

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl