Het gebruik en dragen van bont is niet meer van deze tijd, maar toch zijn er nog steeds modeontwerpers die het niet kunnen laten om bont in hun collectie te verwerken. Vandaag gaat de London Fashion Week (LFW) van start, en ook daar zal nog steeds bont te zien zijn. Daarom is er een petitie opgezet als protest hiertegen.

London Fashion Week
Bont is niet meer van deze tijd | Foto: publiek domein

De petitie is inmiddels door ruim 85.000 mensen ondertekend en roept de organisator van de LFW op om zich uit te spreken tegen mode waarin bont is verwerkt. Initiator Ed Winters, mede-oprichter van de dierenrechtenorganisatie Surge, vraagt zich af:

“In het Verenigd Koninkrijk is het fokken van dieren voor de bontindustrie in het jaar 2000 verboden vanwege de daarmee gepaard gaande wreedheden, maar bont mag nog wel geïmporteerd worden. Waarom vindt de London Fashion Week het nog steeds moreel te verantwoorden dat ze een platform zijn voor bont en profiteren ze van een industrie die inmiddels 17 jaar geleden werd uitgebannen?”

Statement
Ook wijst Ed Winters ons op het feit dat grote modemerken als Armani, Stella McCartney, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, The Kooples, Vivienne Westwood en vele anderen geen bont meer gebruiken, maar dat de LFW het niet nodig vindt om hetzelfde statement te maken.

Om duidelijk te maken waarom bont gewoon niet meer kan en uit het straat- en modebeeld moet verdwijnen legt Ed Winters het nog één keer uit:

“Ieder jaar is de bontindustrie verantwoordelijk voor de dood van 1 miljard konijnen en 50 miljoen andere diersoorten, waaronder vossen, katten, honden, nertsen, wasberen, chinchilla’s, zeehonden en nog veel meer (reptielen bijvoorbeeld – red.). Het grootste deel van deze dieren wordt gefokt onder erbarmelijke omstandigheden in kleine kooien, en is gedoemd tot een miserabel leven.

Deze fokkerijen zijn ontworpen om zoveel mogelijk winst op te leveren en bevatten vaak duizenden dieren. Zij vertonen doorgaans neurotisch gedrag, draaien eindeloos in rondjes, doen aan zelfverwonding en kannibalisme. De meest gebruikelijke manieren om ze te doden zijn anale elektrocutie, vergassen, vergiftigen of gewoon de schedel inslaan dan wel de nek te breken, allemaal om de kwaliteit van het bont zo hoog mogelijk te houden.”

Kanye West
Onlangs deed de Australische zangeres Sia via Twitter een oproep aan rapper Kanye West, die ook een eigen modelijn heeft (Yeezy), om geen bont meer toe te passen. West is één van de modeontwerpers die tijdens de New York Fashion Week zijn collectie zal showen. Ze deelde in haar tweet meteen een schokkende video die het dierenleed in de bontindustrie duidelijk maakt:

Faux Fur
Het is tegenwoordig mogelijk om namaakbont te maken dat nauwelijks van echt is te onderscheiden. Hoewel ‘faux fur’ nog altijd bijdraagt aan de vraag naar echt bont is het toch beter dan het velletje van een dier dat na een ellendig leven de kop is ingeslagen, alleen maar omdat mensen het nodig vinden om een nutteloze bontkraag te dragen, of een sleutelhanger te hebben waar dierenleed aan kleeft. Maar omdat echt bont vaak goedkoper is dan nepbont en het moeilijk van elkaar te onderscheiden is, willen we adviseren om ook ons artikel ‘Hoe je het verschil ziet tussen nep en echt bont’ te lezen.

De petitie tegen bont tijdens de London Fashion Week is hier te ondertekenen. Binnenkort zal hij door Ed Winters aangeboden worden aan de British Fashion Council. Om de petitie kracht bij te zetten plaatste dierenrechtenorganisatie Surge de volgende verdrietige video op Facebook:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bronnen: HLN, Metro UK, Change.org©PiepVandaag.nl Bart van Riel