Vanwege de hoeveelheid hulpbehoevende zeehonden aan de kust van Zuid-Holland en Zeeland is in deze regio een opvang nodig, volgens Lenie ’t Hart van Zeehondencrèche Pieterburen en Jaap van der Hiele van Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ).  Begin 2014 verwacht EHBZ concrete plannen bekend te maken.

zeehondenopvang
grijze zeehond | Foto: Wikimedia Commons

 Heen en weer gereis

In het betreffende gebied komen zo’n 1500 zeehonden voor, zowel de gewone als de grijze zeehond. Nu worden zieke of verzwakte dieren en ‘huilers’ -babyzeehondjes die hun moeder kwijt zijn- door vrijwilligers van EHBZ verzorgd en naar de zeehondencrèche in Pieterburen (Groningen) gebracht. Een hele reis, zeker voor dieren die niet in orde zijn. Ook moeten de dieren na revalidatie dezelfde afstand reizen, omdat ze worden teruggezet in het gebied waar ze vandaan komen. Een tweede opvang in Nederland zou dus betekenen dat de zeehonden niet meer heen en weer worden gesleept.

‘Opvang in de buurt is niet alleen praktischer, maar ook beter voor de dieren zelf’, aldus Lenie ’t Hart.

Hoewel in het zuidwesten veel minder zeehondenpups worden geboren, sterven er meer zeehonden dan in de Waddenzee. Om de populatie stabiel te krijgen zijn wetenschappelijk onderzoek en voorlichting noodzakelijk, volgens ’t Hart, en een zeehondenopvang kan daarbij helpen.

Uitwerking van plannen

EHBZ is bezig met het samenstellen van een projectteam om zo snel mogelijk concrete plannen te maken voor de realisatie van een zeehondenopvang, met hulp van Zeehondencrèche Pieterburen. Binnenkort hoopt Albert Dijkstra bekend te maken welke locatie het meest geschikt is. Volgens ’t Hart wordt onder meer gekeken naar de gemeenten Oostvoorne, Stellendam en Ouddorp.

Hoewel het volgens Lenie ’t Hart mogelijk is om binnen twee maanden een zeehondenopvang in Zuid-Holland of Zeeland te hebben, duurt dit volgens Dijkstra wel iets langer:

‘Lenie is heel vooruitstrevend. Lenie zegt ‘ik ben ook gewoon begonnen met een badkuip in m’n tuin’, maar ik denk dat er iets meer voor nodig is. Toch is het wel mooi om die stip op de horizon te hebben. Ik durf het niet te beloven, maar we doen ons uiterste best om een eerste resultaat in de zomer van 2014 voor elkaar te krijgen.’

Enthousiaste reacties

Over de animo voor een tweede zeehondencrèche is Dijkstra erg te speken:

‘We zijn blij verrast. We krijgen locaties aangeboden en hulp van vrijwilligers. Er zijn bedrijven die echt beloven om te helpen om dit project van de grond de krijgen.’

Bron: RTV Rijnmond ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde