Twee orka’s zijn vorige week gespot bij de uiterste zuidkust van Cornwall in het Verenigd Koninkrijk. Zij zwommen nabij het Minack Theatre en een fotograaf wist ze vast te leggen. Het is voor het eerst sinds tijden dat de dieren zo ver zuidelijk kwamen.

Orka’s gezien bij zuidkust Engeland
Orka’s gespot bij Cornwall | Foto: Will McEnery/PA

Orka’s komen voornamelijk voor in koude noordelijke wateren, maar de afgelopen jaren gebeurt het steeds vaker dat de dieren verder zuidwaarts gaan. Zo schreven wij een jaar terug ook al over een orkafamilie die terecht was gekomen in Italië, bij de haven van Genua. Zij waren flink verzwakt en de kalveren overleefden de tocht helaas niet.
.

.
De twee orka’s die bij Cornwall werden gezien waren gelukkig minder ver van huis. Waarschijnlijk raakten zij afgedwaald tijdens een achtervolging van reuzenhaaien – waar zij op jagen als voedsel. Zij zijn onderdeel van een noordelijke Britse populatie, die eerder in 2018 opdook in de buitenwijken van Glasgow.
.

.
Orka’s zijn de grootste dolfijnensoort en behoren tot de meest krachtige roofdieren ter wereld. Ook zijn het extreem intelligente en sociale dieren. Zij zijn te herkennen aan hun opvallende zwart-witte kleur en de specifieke geluiden die zij maken om te communiceren en objecten te vinden – ook wel ‘echolocatie’ genoemd. De twee orka’s aan de Britse kust bleven dan ook niet lang onopgemerkt. Abby Crosby van het Cornwall Wildlife Trust:

“Dit is de eerste officiële orkaregistratie in onze databank met bijbehorende foto’s in meer dan tien jaar tijd.”

De orka’s werden door de wetenschappers John Coe en Aquarius genoemd.

Orka’s gezien bij zuidkust Engeland
Foto: Will McEnery/PA

Orka’s spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem, daarom moeten de dreigingen waarmee zij te maken hebben tegengegaan worden. Tijdens onderzoek op orka’s die dood werden gevonden bij de Ierse kust, werd een enorme concentratie van giftige stoffen aangetroffen. Of dit ook de oorzaak was van hun dood is onbekend, maar de impact op de vruchtbaarheid vormt een grote dreiging voor het voortbestaan van de orkapopulatie. Daarnaast hebben de orka’s ook nog te kampen met overbevissing en verstrikkende visnetten. Om deze bijzondere dieren hiertegen te beschermen is het Cornwall Wildlife Trust een inzamelingsactie gestart.

Orka’s gezien bij zuidkust Engeland
Orka’s gezien bij zuidkust Cornwall, Engeland | Foto: Will McEnery/PA

De hoop is dat het enthousiasme over dit soort bijzondere waarnemingen van orka’s zal bijdragen aan het bewustzijn over deze dieren en zij beter beschermd kunnen worden in de Britse wateren.

Bronnen:

Gestrande orka’s in Ierland vol giftige stoffen

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.