Hawaï zal de volgende staat in de VS worden die dierproeven voor cosmetica gaat verbieden. De Hawaii Cruelty Free Cosmetics Act heeft vorige maand de laatste stemming van de wetgevende macht van de staat gehaald. Het wetsvoorstel ligt klaar op het bureau van gouverneur David Ige om ondertekend te worden.

Hawaï gaat dierproeven voor cosmetica verbieden
Laboratoriumkonijn | Foto: Otwarte Klatki/flickr

Het voorstel werd enkele jaren geleden voor het eerst ingediend door senator Mike Gabbard. Hij riep cosmeticafabrikanten op om vanaf 1 januari 2022 geen cosmetische producten meer te kopen waarvoor nieuwe dierproeven nodig zijn. Mike Gabbard deelt op zijn Facebookpagina:

“Ik ben blij dat het wetsvoorstel (SB 345) voor cosmetica zonder dierenleed eindelijk is aangenomen. Met een goede kans dat het voorstel een wet gaat worden, zal Hawaï binnenkort de zesde staat in het land worden om cosmetische dierproeven te verbieden. Ik heb dit wetsvoorstel in 2018 voor het eerst ingediend, samen met Hawaiian Humane Society, Pono Advocacy en Cruelty Free International. Hierdoor was Hawaï een van de eerste staten die zelfs maar overwoog om cosmetische dierproeven te verbieden. Ik heb het daarna ieder jaar opnieuw ingediend.”

Hawaï gaat dierproeven voor cosmetica verbieden
Hawaï gaat dierproeven voor cosmetica verbieden | Foto: publiek domein

Beschermen tegen onnodig dierenleed

Senator Gabbard is al 49 jaar vegetariër en bijna 10 jaar veganist. Hij heeft zich ingezet om de wetgeving aan te passen zodat dieren worden beschermd tegen pijn en lijden veroorzaakt door het onnodig testen van cosmetische producten. Ieder jaar krijgen duizenden dieren te maken met wrede testmethoden. Zo worden chemicaliën in hun ogen gedruppeld of op hun huid gewreven, waarna ze worden gedood. Gabbard:

“Het besef groeit dat we meer moeten doen om onze harige vrienden te beschermen. Mensen zijn vaker op zoek naar cosmetische producten die vrij zijn van dierenleed. Met moderne testmethoden hoeven we cosmetische producten niet meer op dieren te testen. Bovendien zijn de nieuwe methoden nauwkeuriger en efficiënter.”

Hawaï gaat dierproeven voor cosmetica verbieden
Ieder jaar krijgen duizenden dieren te maken met wrede testmethoden | Foto: PETA

Steun voor verbod op dierproeven voor cosmetica

Wereldwijd zijn er zo’n 40 landen die dierproeven voor cosmetica verbieden. Californië is de eerste staat in de Verenigde Staten die de verkoop van op dieren geteste cosmetica verbood in 2018. Het jaar daarop volgden Nevada en Illinois. Dit jaar hebben Virginia en Maryland een soortgelijke wetgeving aangenomen. De staten Oregon, New York, Rhode Island en New Jersey zijn ook aan het overwegen om een wetsvoorstel in te dienen. Op federaal niveau hebben politici in 2019 de Humane Cosmetics Art geïntroduceerd om cosmetische dierproeven in het hele land te verbieden en ook de invoer van cosmetica die op dieren is getest. Meer dan 900 bedrijven steunen dit. Monica Engebretson, campagneleider Noord-Amerika van Cruelty Free International zegt:

“Bij testen zonder dieren wordt een hoop dieren pijn, angst en dood bespaard. Daarnaast is het zo dat dierproefvrije methoden relevanter zijn voor mensen, dus ook zorgen voor een betere bescherming van de gezondheid van de mens. Er is een hele geschiedenis van cosmetica-ingrediënten die veilig gebruikt kunnen worden. Honderden cosmeticabedrijven vertrouwen op proefdiervrije methoden en steunen wereldwijde regelgeving op dit gebied.”

Onderteken petitie

Help mee en maak een einde aan het onnodig lijden van miljoenen dieren die worden gemarteld en gedood om cosmetica te testen in de Verenigde Staten. Onderteken deze petitie via Care2.

Bronnen:

#GNvdD: Verbod op dierproeven voor cosmetica in Colombia

©AnimalsToday.nl Jane Sauer