Blog Post

Buitenland, Kort, Nieuws

Doodsoorzaak blikseminslag 18 olifanten India onderzocht 

Achttien Aziatische olifanten zijn in India het slachtoffer geworden van blikseminslag, zo luidt het officieel. De dode dieren werden gevonden in een afgelegen natuurgebied in het noordoosten van India. Volgens betrokkenen gaat het om olifanten uit dezelfde kudde. Er zijn echter twijfels over de lezing dat ze allemaal overleden door bliksem, want er worden in het gebied ook olifanten vergiftigd.

Doodsoorzaak blikseminslag 18 olifanten India onderzocht
Doodsoorzaak blikseminslag of gif? | Foto: screenshot video OutlookMagazine/YouTube

Een lokale natuurbeheerder meldt dat de dode olifanten werden gevonden bij een heuvel waar een zware blikseminslag zou hebben plaatsgevonden. De dieren zijn aangetroffen in groepjes van twee en drie op de heuvel (14) en aan de voet (4). Er waren ook vijf kalfjes onder de slachtoffers.
.

.
Het was aanvankelijk niet te zeggen wanneer ze om het leven zijn gekomen. Later werd vastgesteld dat het tijdens onweer woensdagochtend (lokale tijd) zou zijn geweest. Het tragische voorval vond plaats in een beschermd natuurgebied in de regio Nagaon, Assam, op grote afstand van menselijke activiteit.
.

.
Blikseminslag?

Er is echter twijfel bij dierenartsen die de slachtoffers bezocht hebben, want zij vinden het aantal van 18 dode olifanten erg hoog. In de regio zijn regelmatig botsingen tussen mensen en olifanten en het komt voor dat er in die mens-dierconflicten olifanten vergiftigd worden. De dode olifanten die op afstand van de overleden dieren op de heuvel zijn gevonden doen vermoeden dat ze mogelijk vergiftigd zijn. Het is niet onmogelijk dat meerdere olifanten sterven door blikseminslag, want in de Indiase deelstaat West-Bengalen kwamen er vijf om het leven door onweer. Maar ’18 is wat veel’, aldus een van de betrokkenen.

Met drones wordt gekeken of er mogelijk nog meer slachtoffers in de omgeving zijn, al dan niet vergiftigd. In het beschermde natuurgebied in Assam leven zo’n 6.000 olifanten.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR

Gerelateerde berichten

1 Comment

  1. Jan Willems

    Lijkt me echt onmogelijk dat 18 dieren door bliksem gedood worden .
    Een is zelfs een zeldzaamheid .
    Maar hoor graag de mening van andere deskundigen

Reageren is niet meer mogelijk.