Geert VonsDe Duitse regering wil Paul Watson, de oprichter van de Sea Shepherd Conservation Society,  uitleveren aan Costa Rica. Volgens de Costa Ricaanse autoriteiten heeft Paul Watson in 2002 de bemanning van een Costa Ricaans schip in gevaar gebracht. Dit zou zijn gebeurd tijdens een confrontatie met haaienvissers in de Guatemalaanse wateren. Sea Shepherd wilde voorkomen dat deze illegaal opererende vissers doorgingen met het afsnijden van de vinnen van levende haaien en het teruggooien in zee van de vaak nog levende haaien die vervolgens verdrinken of worden verscheurd door soortgenoten.

De acties van Sea Shepherd zijn gericht op het veiligstellen en behouden van uitgebalanceerde ecosystemen. Het opkomen voor op papier beschermde zeedieren; walvissen, dolfijnen, schildpadden, albatrossen et cetera, en in dit geval dus haaien.

De grond van het aanhoudingsbevel is gebaseerd op de beschuldiging van het hebben overtreden van zee-navigatieregels. Het aanhoudingsbevel handelt zich, in tegenstelling tot wat in sommige media naar buiten is gebracht, dus absoluut niet om welke mogelijke vorm van geweld dan ook, en er is geen sprake geweest van gewonden of materiële schade. De kern van het verhaal is dat Sea Shepherd in 2002 tijdens het maken van een documentaire over haaien, in de wateren van Guatemala stuitte op de vissersboot Varadero. Aan boord van het schip werden illegaal gevangen haaien van hun vinnen ontdaan.

Paul Watson is in Duitsland gearresteerd om te worden uitgeleverd aan Costa Rica. Vanwege het politiek getinte karakter van het aanhoudingsbevel zag Interpol geen reden om hem een zogenaamde Red Notice te geven. Waarom werd Paul Watson dan toch aangehouden in Duitsland, opgesloten in een cel en wordt hij mogelijk uitgeleverd aan Costa Rica?

Op z’n zachtst gezegd is het een beetje merkwaardig dat het eerste aanhoudingsverzoek van 2002 al jaren geleden is ingetrokken en dat het verzoek waar het zich hier nu om handelt, dateert van 25 oktober 2011. Na deze datum heeft Paul Watson meerdere Europese landen bezocht, en is nooit aangehouden. Waarom dan nu wel in Duitsland?

Nadat hij in 2002 was “released from custody” was Paul Watson vrij om te gaan. Sindsdien hebben er geen ontwikkelingen of verder onderzoek of iets dergelijks plaatsgevonden. Waarom dan opnieuw een aanhoudingsverzoek op 25 oktober 2011, gebaseerd op de zaak van 2002?

Morgen organiseert Sea Shepherd een internationale actie: S.O.S. Day – Save Our Skipper! Klik op onderstaande foto voor meer informatie.

S.O.S.©PiepVandaag.nl Geert Vons, directeur Sea Shepherd