Captain Paul Watson, oprichter van Sea Shepherd, is gearresteerd in Duitsland op verzoek van Costa Rica. Het Zuid-Amerikaanse land wil hem berechten voor een incident in 2002 voor de kust van Guatemala, toen Sea Shepherd opnamen maakte voor de film Sharkwater.

Captain Paul Watson Sea Shepherd
Foto: Sea Shepherd

Watson probeerde destijds te voorkomen dat een Costaricaans schip, de Varadero, doorging met het illegaal afsnijden van haaienvinnen. Volgens een verklaring van Sea Shepherd gaf de bemanning van het schip “op verzoek van de autoriteiten van Guatemala opdracht te stoppen met het afsnijden van de vinnen en terug te keren naar de haven om te worden vervolgd”. De bemanning van de boot van Sea Shepherd werd daarna bedreigd met wapens vanaf een ander schip. Sea Shepherd zette toen koers naar Costa Rica, waar ze nog meer illegale haaienvinpraktijken ontdekten.

De bemanning van de Varadero beschuldigt Sea Shepherd van poging tot moord. Er is een grote kans dat Costa Rica de aanklacht laat vallen of dat al heeft gedaan, maar Sea Shepherd heeft dat nog niet bevestigd gekregen.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor