De natuur heeft geweldige vindingen ontwikkeld om vogelvraat tegen te gaan. Stekels op het blad, keiharde schil om het zaad, plakkerige haren aan de vrucht en hele vieze of irriterende stoffen.

Sambal bij
©Boomerang

Eén en één is drie dus waarom niet de natuurlijke afweer van planten in te zetten om vogelvraat tegen te gaan. Spaanse peper fijn hakken en het prutje over de buitenlaag van groentes of vruchten heen, die toch niet wordt geconsumeerd. In Zuid-Afrika doen ze iets vergelijkbaars om de olifanten van sinaasappelen af te houden. Vervolgens nog een bijenwas erbij om het extra laagje ook bij regen niet van je gewas af te laten spoelen. Klaar! De wereld aan mogelijkheden. En hoe natuurlijker kan het zijn! Oude kruidenkennis krijgt weer een heel nieuw elan. Denk je…

Nou, hier in de EU niet. Want hier hebben we regelgeving. Die zegt dat elk smaakmiddel dat op een gewas toegepast wordt met het doel dieren te weren, een biocide is. Ofwel zoiets als rattengif. Die middelen moeten worden geregistreerd en toegelaten. Als ik dus sambal, aarbei-jam of koffieprut over mijn plantjes ga inzetten om vraat tegen te gaan, dan ben ik illegaal bezig. Maar wie gaat er nu sambal registreren? Al helemaal niet omdat het ellenlange procedure betreft die tienduizenden euro´s kosten en er allerlei proefjes gedaan moeten zijn met letale doses! Iedereen kan sambal maken, maar doe het niet met het idee om vogels te weren….

Meneer de EU, kan het ook anders?!

©PiepVandaag Diederik van Liere, bioloog