De visstand in de Waddenzee is de laatste vijftig jaar enorm achteruitgegaan, meldt de Waddenvereniging. Het aantal vissen in de zee ‘is nog maar een fractie van wat het in de jaren zestig was’. Of het nu gaat om schol, paling, harder of tong, de afname is zorgwekkend.

Paling - visstand waddenzee
Foto: Wikimedia Commons

De Waddenvereniging baseert zich op onderzoek van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Al bijna vijftig jaar houdt deze organisatie de visstand bij. De komende jaren komen er meer onderzoekslocaties bij, waaronder bij Terschelling.

Vooral de toestand van de paling is treurig.

”In de jaren zestig zaten er bijvoorbeeld nog twintig palingen per dag in de fuik, maar nu moet je blij zijn als dat er één in tien dagen is”, aldus marien bioloog Wouter van der Heij van de Waddenvereniging.

Toch zijn er enkele vissoorten waarvan de populatie juist stijgt, zoals de zeebaars. Vanwege de opwarming van de Waddenzee met bijna 2 graden voelt deze vis zich hier goed thuis en is vooral in de zomermaanden meer te zien.

Oorzaken
Mogelijk oorzaken van de zorgwekkende daling van veel vissoorten variëren van overbevissing tot het warmere zeewater of de afsluiting van het IJsselmeer. Ook zou het opzuigen en op een andere plek opspuiten van zand een verklaring kunnen zijn.

Goed visbeheer
Vanaf nu kan iedereen de gegevens inzien via de interactieve website Waddenzeevismonitor.nl, een initiatief van De Waddenvereniging, het NIOZ en Sportvisserij Nederland. Het doel hiervan is om samenwerking tussen vissers, wetenschappers en natuurbeschermers te stimuleren en te zoeken naar verbeteringen. Van bijna 80 vissoorten is achtergrondinformatie en beeldmateriaal te vinden.

“Wij maken ons al tientallen jaren zorgen over de teruglopende visstand van de Waddenzee en hopen dat deze website bijdraagt aan het besef dat een gezonde,rijke visstand op de Waddenzee ver weg is. De visstand in de Waddenzee is nog maar een fractie van wat die kan zijn. Uit eerder internationaal onderzoek bleek al dat ecologische rijkdom van de Waddenzee nog geen 30% is van wat die kan zijn”, aldus Van der Heij.

Bronnen: Nu.nl & Waddenvereniging.nl ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde