De bedreiging van de olifant in Afrika gaat maar door. Naast het stropen voor de enorme illegale ivoorhandel staat olifantenvlees nu ook op het menu. Dit is recent nog in opspraak gekomen toen in Zimbabwe 2 olifanten geslacht werden om de verjaardag van premier Robert Mugabe te vieren.

olifantenvlees
Foto: Pius Mahimbi/Flickr

‘Olifant is eigenlijk geen onderdeel van de culinaire keuken van het zuidelijke deel van Afrika’, zegt natuurbeschermer Daniel Stiles tegen NPR. Toch is het de laatste jaren normaal geworden om olifant te eten in Afrika. Doordat het dier in de meeste gevallen wordt gedood door de mens, doorgaans stropers, blijft het vlees over. Dit wordt uitgedeeld aan de bevolking uit een dorp in de buurt. Maar ook bij premiers is olifantenvlees dus populair.

‘Exclusief’ product
Niet alleen de premier van Zimbabwe laat de olifant op het menu zetten. Ook bij de leiders van Kameroen, Centraal-Afrika en Congo is de olifant terug te vinden op de borden tijdens verjaardagsfeestjes. Een ‘exclusief’ product dat je als premier schijnbaar moet serveren bij het diner. Volgens Daniel Stiles zou deze actie juist laten zien dat de premier van Zimbabwe geen enkel respect heeft voor dieren en het hem niet uitmaakt wat er met de wereld gebeurt.

Eerder verscheen al een artikel over Robert Mugabe op PiepVandaag.nl. Daarin kwam naar voren dat de premier tegen stroperij is. Toch is de olifant op het menu gekomen tijdens zijn 91e verjaardagsfeestje. Een tegenstrijdige actie die zijn standpunt over stroperij ongeloofwaardiger maakt.

Illegale jacht
Net als bush meat vormt het eten olifantenvlees een enorme bedreiging. In Centraal-Afrika gaat het inmiddels zo ver dat er een illegale jacht is ontstaan voor het vlees van olifanten. Naast de jacht naar hun ivoren slagtanden wordt het verkopen van olifantenvlees nu ook een stimulans om de olifant te slachten. De bedreiging voor de olifant wordt alsmaar groter en de dieren raken nog meer in de problemen dan ze al waren.

Onderzoeker Fiona Maisels zegt tegen NPR dat de wereld zich nu echt moet gaan richten op het overleven van de olifant. Het is dan ook van het grootste belang om naast stroperij en ivoorhandel ook de verkoop van olifantenvlees aan te pakken.

Bronnen: NPR, The Dodo © PiepVandaag.nl Lisa van der Linden