De voortdurende vraag naar ivoor heeft eind april de tragische dood van zes olifanten veroorzaakt in Tsavo National Park. Vier van hen waren nog jonge dieren, een kalfje zelfs zo klein dat het nog geen slagtanden had. Drie verdachten zijn gearresteerd.

olifantenfamilie
© David Sheldrick Wildlife Trust

Olifantenweeshuis David Sheldrick Wildlife Foundation (DSWF), gevestigd in dit gebied, hoorde op 25 april via Kenya Wildlife Service (KWS) dat men schoten had gehoord op een ranch. Medewerkers van DSWF gingen in hun vliegtuigje direct op zoek en deden een gruwelijke ontdekking. Ze vonden een pas gedode vrouwtjesolifant, haar slagtanden uit het gezicht gehakt. Vlakbij lag haar kalfje, dat zwaargewond was, maar nog leefde. Rangers van KWS moesten het diertje uit zijn lijden verlossen.

Iets verderop werden bij een waterput nog eens vier doodgeschoten olifanten gevonden, waarmee in totaal een familie van zes olifanten was afgeslacht. Twee jonge kalfjes hadden hun slagtandjes nog, deze waren zo klein dat ze waardeloos waren voor de stropers. Een kalf was zo jong dat het nog helemaal geen slagtanden had. De slagtanden van drie volwassen dieren waren uit het gezicht gehakt door de hebberige stropers.

Rangers van Kenya Wildlife Service achtervolgden de stropers en wisten, na een hevig vuurgevecht, drie mensen te arresteren.

‘Weer worden we geconfronteerd met de realiteit: een vermoorde familie olifanten. Zes dieren doodgeschoten vanwege de onverzadigbare vraag naar ivoor, voornamelijk vanuit Azië. De hebzucht en minachting voor leven is stuitend’, aldus Rob Brandford, directeur van de David Sheldrick Wildlife Trust.

Dit incident in Tsavo Oost toont weer eens aan hoe barbaars de illegale handel in (delen van) wilde dieren is. In Kenia zijn dit jaar al 60 olifanten gedood. In Tsavo Oost leven ongeveer 11.000 olifanten.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.