Een plan om door één van Nepals meest spectaculaire nationale parken, Chitwan, een spoorweg en wegen aan te leggen, heeft natuurbeschermers ernstig verontrust. Het park huisvest belangrijke populaties Indische neushoorns en Bengaalse tijgers.

treinspoor
Foto via Wikimedia Commons

Wetenschappers van ALERT (the Alliance of Leading Environmental Researchers and Thinkers) zijn geschrokken van het plan van de Nepalese en de Indiase regering om het Chitwan park te doorkruisen met een enorm traject van het Oost-West Spoornetwerk.

Zij voorzien dat de plannen om een spoorweg en verschillende wegen in het park aan te leggen verschrikkelijke gevolgen hebben voor de wilde dieren, door versnippering van leefgebied, verstoring en stroperij.

“De soortenrijkdom in Chitwan is zo spectaculair, dat het vergelijkbaar is met de Serengeti”, aldus William Laurance, directeur van ALERT en onderzoekswetenschapper aan de James Cook Universiteit in Australië. “Er zijn meer dan zevenhonderd soorten dieren en een van de grootste populaties van neushoorns en tijgers in de hele wereld.”

Een onderzoek in de Nepal Times onderschrijft deze mening. Het erkent de behoefte voor beter transport langs de Tarai, omdat meer dan de helft van de bewoners van het land daar woont, maar geeft ook aan dat dit niet de beste optie is. Een gedetailleerd rapport dat gelekt is naar de krant vanaf het Nepalees Departement van Spoorwegen, laat zien dat de voorgestelde routes dwars door het park snijden.

Volgens de krant is het helemaal niet nodig om de spoorweg door het park aan te leggen, omdat het makkelijk de reeds bestaande Oost-West snelweg kan volgen van Mechinagar in het oosten tot Bhim Datta in het westen, dus door het hele land.

“Er is geen goede motivatie om de weg en de spoorweg door een van ‘s werelds meest buitengewone en succesvol werkende nationale parken aan te leggen”, aldus Hemanta Mishra, architect van het Chitwan Nationaal Park in 1973.

Chitwan Nationaal Park speelt ook een belangrijke rol in de regionale economie in Nepal, zo’n 100.000 toeristen per jaar ondersteunen bijna 400 hotels en ecolodges .

“Chitwan is een Werelderfgoed en een juweel van deze planeet”, zegt Laurance. “We verzoeken Nepal om megaprojecten die Chitwans bijzondere fauna en natuurwaarden in gevaar brengen te vermijden.”

Bron ©PiepVandaag.nl Barbara Schriek