Een olifantenfamilie is dood aangetroffen in het Wilpattu National Park, in het noorden van Sri Lanka. Mogelijk is een blikseminslag de oorzaak van het overlijden van de dieren.

olifantenfamilie
Foto: oldandsolo/Foter/CC BY

Parkfunctionarissen vonden de moederolifant en haar drie kalfjes allen op dezelfde plek. Ze waren al een aantal dagen dood. Parkbeheerder Manoj Widyaratne:

“De lichamen lagen op een stapel en er waren geen verwondingen te zien. We vermoeden dat de dieren getroffen zijn door bliksem. Na de necropsie kan de exacte doodsoorzaak worden bekendgemaakt.”

De afgelopen dagen trokken geregeld heftige regenbuien met onweer over de regio.

Versnippering
Olifanten in Sri Lanka hebben veel te lijden onder het verlies van habitat en versnippering van hun leefgebied. Bossen worden gekapt voor het bouwen van huizen en voor het creëren van landbouwgrond. De grote dieren hebben enorme hoeveelheden voedsel en water nodig, en komen in conflict met mensen die hun gewassen en huizen willen beschermen. En ook hier zijn olifanten het slachtoffer van stropers die het gemunt hebben op de ivoren slagtanden: desondanks staan Sri Lankaanse olifanten erom bekend dat de slagtanden bij de bullen vaak ontbreken. Elk jaar worden op het eiland zo’n 120 wilde olifanten gedood.

De Sri Lankaanse (of Ceylon-)olifant (Elephas maximus maximus) is een ondersoort van de Aziatische olifant en komt alleen op dit eiland in de Indische oceaan voor. Een kudde, geleid door de matriarch, bestaat gemiddeld uit zo’n 8-12 dieren. Olifanten worden in Sri Lanka helaas ook nog veel gebruikt als werkdier, voor religieuze ceremonies en in de toeristenindustrie voor olifantenritjes, die ondanks wereldwijde protesten door sommige reisorganisaties nog altijd aangeboden worden.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde