Wereldwijd hebben tot nu toe 63 reisorganisaties op verzoek van World Animal Protection toegezegd om olifantenritten en –shows uit hun aanbod te schrappen. Nu heeft ook 333TRAVEL, met meer dan 15.000 klanten per jaar Nederlands marktleider reizen naar Thailand, besloten om vanaf eind 2016 deze excursies niet meer aan te bieden. Maar de grote internationale Thomas Cook Group negeert contactpogingen van World Animal Protection.

olifantenritten
Foto credit: drazin via Compfight cc

Directeur van de reisorganisatie Frangken Tuhuma:

“Het besluit van 333TRAVEL is genomen vanwege het feit dat wij als reisorganisatie zeer begaan zijn met de olifanten en overige dieren in het algemeen. Ieder mens en dier verdient het namelijk om in goede omstandigheden op te groeien en door het leven te gaan.”

333TRAVEL volgt hiermee het voorbeeld van onder meer TUI Nederland, FOX Verre Reizen van ANWB en De Jong Intra Vakanties. In België hebben Jetair en andere dochters van TUI België zeer onlangs gehoor gegeven aan de oproep van World Animal Protection om het verkopen en promoten van olifantenritten en –shows te beëindigen. Inmiddels zijn wereldwijd al 63 reisorganisaties van olifantenritten en –shows afgestapt.

Maar daarmee is het probleem helaas nog lang niet voorbij. In tal van landen blijft het mogelijk reizen te boeken die uitbuiting van olifanten als vermaak verkopen. Zo verkoopt de internationale Thomas Cook Group, met een jaarlijkse omzet van bijna 12 miljard dollar een belangrijke speler binnen de branche, die op haar website beweert dat ze “zeer betrokken is bij dierenwelzijn” nog steeds excursies naar een aantal locaties die dierenmishandeling promoten in Thailand, India en Zimbabwe. Het internationale hoofdkantoor van de reisorganisatie heeft de afgelopen twee maanden verschillende contactpogingen van World Animal Protection, met de vraag om haar olifantvriendelijke belofte te ondertekenen, genegeerd.

In Nederland verkoopt Thomas Cook vakanties buiten Europa onder haar merknaam Neckermann enkel accommodaties en vluchten en om die reden dus ook geen excursies met olifantenritten en –shows. In België, Duitsland, de UK en andere landen behoren excursies met olifantenritten en –shows wel tot het reisaanbod.

Terwijl olifantenritten een populaire toeristische attractie vormen, veroorzaken die achter de schermen enorm lijden voor de dieren. Weggerukt bij hun moeders worden jonge olifanten geïsoleerd, uitgehongerd en geslagen net zo lang totdat hun wilskracht is gebroken. Dit traumatiserende proces staat ook wel bekend als “Phajaan” (in het Engels “the crush”) en blijft de dieren levenslang bij. Pas dan kunnen olifanten, wilde dieren, verder worden getraind voor ritten en ander vermaak waarbij er direct contact is tussen de olifant en toeristen

Volgens directeur Pascal de Smit van World Animal Protection Nederland komen steeds meer mensen in beweging tegen misbruik van olifanten.

“In een paar weken tijd hebben al meer dan 70.000 mensen wereldwijd zich erbij aangesloten. Ook bij steeds meer reisorganisaties dringt het besef door dat ze je zo niet met wilde dieren kunt omgaan. Tegelijkertijd zijn nog steeds tal van mensen zich niet bewust van het dierenleed dat dit soort attracties met zich meebrengt. En het is teleurstellend dat bedrijven als Thomas Cook Group, die dit wel degelijk kunnen weten, volharden in het aanbieden van dierenleed. Het is de hoogste tijd dat ze hun beleid veranderen, als het moet onder druk. Daarom roepen wij iedereen op om onze petitie op www.getoffmyback.nl te tekenen.”

PiepVandaag.nl beschreef eerder waarom olifantenritjes een slecht idee zijn en welke ellende schuil gaat achter deze vorm van toerisme. Lees het artikel hier.

Persbericht World Animal Protection