Voor veel Canadezen is wildlifefunctionaris Bryce Casavant een held. Casavant heeft namelijk geweigerd twee berenwelpjes te doden. Om die reden moest hij uiteindelijk zijn functie neerleggen. Hij koos de kant van de welpjes toen hun moeder werd omgebracht, omdat zij woningen vernielde. Hoewel haar jongen van de dood zijn gered, is zij geëuthanaseerd.

berenwelpjes
De berenjongen in het North Island Wildlife Recovery Centre

In plaats van een einde te maken aan het leven van de welpjes besloot Casavant de dieren naar een opvangcentrum voor wilde dieren te brengen. Omdat hij het protocol negeerde werd hij in eerste instantie geschorst, en naderhand overgeplaatst.

Volgend op zijn schorsing werd door 300.000 mensen een petitie getekend uit protest. Stephanie Smith van vakbond B.C. Government and Service Employees Union zei het volgende over Casavant:

“Bryce Casavant deed het juiste toen hij besloot dat de welpjes in aanmerking kwamen voor rehabilitatie.”

De twee berenjongen, Jordan en Athena, zijn nog in het centrum voor wilde dieren waar ze goed worden verzorgd. Dankzij Casavant zullen zij over enige tijd, waarschijnlijk volgend jaar, weer de natuur in kunnen om in vrijheid te leven: helaas zonder hun moeder.

Bron ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden